Znanja

Posljedice rekordne suše u SAD-u

U protekla dva tjedna količina terminskih ugovora za kukuruz u SAD-u je porasla nakon što je američka vlada smanjila svoju procjenu za ovogodišnju žetvu u kojoj se predviđa da kukuruz neće postići rekordne prinose radi suše na srednjem zapadu SAD-a.

Cijena kukuruza je drastično ‘skočila’ nakon što je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a smanjilo procjene prinosa kukuruza ove jeseni za više od 12 posto koliko su iznosile prognoze prošlog mjeseca.
Cijena terminskih ugovora za kukuruz za mjesec unaprijed je porasla za oko 15 centi više od rekordne cijene. Ugovori sa odgođenom isporukom su se popeli na rekordne razine iako su se na ugovorima odrekli dijela zarade.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a je u svom mjesečnom izvještaju ponude i potražnje smanjilo predviđene prinose sa 166 bušela/ha na 146 bušela/ha.
Istovremeno predviđaju žetvu kukuruza od 12,97 milijarde bušela što je niže od rekorda iz 2009.godine kada je žetva iznosila 13,09 milijardi bušela.
Trenutna suša u SAD-u je najgora suša od 1965.godine. U narednih nekoliko dana odlučujući faktor kretanja cijena na tržištu žitarica i dalje će biti vrijeme. Vremenske prognoze najavljuju mjestimičnu kišu na području istočnog srednjeg zapada, dok će u zapadnom dijelu i dalje prevladavati visoke temperature i suše.
Ako ne dođe do promjena u vremenskim ne/prilikama na poljima će ostati samo ostaci žitarica.
Ustrajna i ekstremna suša u lipnju duž središnjeg i južnog kukuruznog pojasa SAD-a, te ekstremnih vrućina u kasnom lipnju i ranom srpnju od središnje ravnice pa sve do doline Ohio River je sustavno snižavala prinos diljem većeg dijela zasijanih površina.
Vruće i suho vrijeme u većem dijelu kukuruznog pojasa je zahvatilo usjeve baš u trenutku kada su u osjetljivoj fazi oprašivanja, te kada količina vlage ima presudan utjecaj na potencijalne prinose.
Uslijed suše na srednjem zapadu SAD-a također su smanjene prognoze o prinosima usjeva soje na 40,5 bušela/ha sa 43,9 bušela/ha.
Predviđa se oko 5 posto manje proizvodnje soje za ovu godinu što će rezultirati smanjenim izvozom, te manjim domaćim zalihama u SAD-u i smanjenje proizvodnje sojine sačme i sojinog ulja.
U proteklom tjednu cijena sojine sačme je porasla za 55 usd/st. Početkom ovog tjedna cijena se počela korigirati nizvodno no i dalje se na Chicago Mercantile Exchange-u slabo trguje jer kupci nisu spremni kupovati po tako visokim cijenama.
Za kupce u SAD-u visoke cijene nisu tako velik problem jer se roba može odmah isporučiti, te je cjenovni rizik nizak. Međutim za globalne kupce uvijek postoji bojazan da će cijene na CME-u pasti prije nego što kupljena roba stigne, od narudžbe do isporuke robe u izvoznu destinaciju može proći i do 90 dana.
Na starom kontinentu, u Ukrajini, Rumunjskoj i Bugarskoj usjevi su također u lošem stanju, te vape za kojom kapi kiše.
Čini se da samo Kina ima dobru godinu, uzimajući u obzir kukuruz no i dalje će trebati velik uvoz. Unatoč kontinuiranom rastu cijena velik broj terminskih ugovora za soju i kukuruz je preprodan ili prodan natrag radi značajnih profita za kupce.
Istovremeno manja trgovačka poduzeća na području Crnog mora ne isporučuju robu po terminskim ugovorima za isporuku srpanj 2012. već preprodaju istu po visokoj trenutačnoj cijeni koja vlada na tržištu. Zasigurno će biti mnogo slučajeva kršenja ugovora, te neispunjavanju ugovornih obveza od strane brodara/, te ogromnih gubitaka za kupce koji ne mogu do svoje robe,a novu kupuju po znatno višoj cijeni.
Nastavno na navedena događanja, u Hrvatskoj očekujemo novu isporuku sojine sačme čija cijena nikad nije bila viša u proteklih 15 godina, a iznosi 4,75,kn/kg + PDV , FCO Rijeka.

Komentari