Znanja
StoryEditor

Predavanje Sheile Slaughter na osmom Sajmu stipendija

13. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

U organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja održat će se osmi Sajam stipendija; 16. listopada u Zagrebu i 18. listopada Rijeci.

Na sajmu će se predstavljati stipendije, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna hrvatskim građanima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Sajam ima poseban značaj za razvoj visokog obrazovanja u Hrvatskoj jer stipendije i drugi oblici financijske potpore mogu pridonijeti proširivanju sudjelovanja u visokom obrazovanja za ranjive društvene skupine, povećati međunarodnu mobilnost hrvatske akademske zajednice te poticati izvrsnost studenata.

Na Sajmu tradicionalno izlažu institucije koje nude stipendije i razne oblike financijske potpore za studij u Hrvatskoj i inozemstvu, a ove godine će na njemu sudjelovati i institucije koje će predstaviti svoje studijske i obrazovne programe, tečajeve stranih jezika, usluge prijevoda prijavne dokumentacije te institucije koje u svojoj ponudi imaju obrazovne programe i usluge. Na ovaj način, Sajam postaje mjesto na kojemu posjetitelji mogu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe i programe stipendiranja u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoje programe stipendiranja i prateću obrazovnu ponudu predstavit će hrvatska i inozemna visoka učilišta, državne institucije, veleposlanstva i strani kulturni centri, tvrtke, zaklade i neprofitne organizacije.

Sajam je otvoren za sve koje zanimaju stipendije i sve vezano uz njih. Treba istaknuti predavanje ugledne profesorica sa Sveučilišta Georgia u SAD-u prof. dr. Sheile Slaughter koja će, u sklopu Sajma stipendija, govoriti o globalizaciji visokog obrazovanja i nastanku ‘akademskog kapitalizma‘ u SAD-u i Europskoj Uniji. Govorit će i o trendovima financiranja putem školarina, nastavnim planovima i programima koji (ne) odgovaraju na potrebe tržišta, znanstvenom radu i financiranju znanstvenog rada, natjecanju u privlačenju međunarodnih studenata i natjecanju za svjetska tržišta, kao i o upravljanju, autonomiji i načinu na koji sveučilišta konstruiraju odnose sa gospodarstvom i tržištem.

25. travanj 2024 10:15