Znanja
StoryEditor

Priliku za stipendiju dobili i ‘tehničari‘

06. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Stipendija Best of South East šestu će se godinu dodijeliti najboljim kandidatima iz Hrvatske. Erste&Steiermärkische banka u izboru sudjeluje treći put i od početka je uključena u animiranje studentske populacije kako bi privukla što više zainteresiranih studenata.

Ovogodišnja je novost što će se osim stipendija za ekonomiste i pravnike stipendije dodijeliti i studentima tehničkih fakulteta. Postupak će se i ove godine održati u nekoliko faza: nakon prijave slijedi razgovor u Zagrebu, a najbolji odlaze na završni razgovor u Graz.- Prošle godine imali smo šestero doista izvrsnih kandidata na razgovoru u Zagrebu. Morali su napraviti prezentaciju, svi su to učinili izvrsno. Četvero najboljih otišlo je u Graz u kojem je dva dana bilo na razgovorima s kolegama iz drugih regionalnih zemalja. Postupak je završio do početka ljeta i dvoje naših kandidata dobilo je stipendiju za studij u Grazu - rekla nam je Gordana Bjelica, voditelj odjela zapošljavanja u Erste&Steiermärkische banci.

Praksa i studij Razgovor se vodio na tri jezika, hrvatskome, engleskome i njemačkome, pa je komisija u kojoj su bili predstavnici ekonomskog fakulteta te Erste&Steiermärkische banke dobro mogla ocijeniti kako se kandidati snalaze u različitim situacijama. Godišnja financijska pomoć po stipendistu može biti najviše deset tisuća eura i uključuje smještaj u studentskom domu u Grazu, mjesečni džeparac od 420 eura, intenzivni ili semestralni tečaj jezika te, naravno, upis na Sveučilište u Grazu oslobođeno troškova školarine. Antonia Ljači od jesenas studira i stječe radno iskustvo u Austriji. Iako u prvoj prijavi nije prošla, prijavila se ponovno te uspjela zadiviti strogi žiri.- Još dok sam bila na drugoj godini studija, vidjela sam natječaj za stipendiju ‘The Best of South East’ i od tog trenutka moj je san bio dobiti je. Željela sam biti dio tog programa jer nudi upravo ono što je nama studentima danas najvažnije, obavljanje trogodišnje prakse u jednoj od najvećih banaka u Austriji - Steiermärkische Sparkasse Bank. Ondje se stječe internacionalno radno iskustvo, koje je danas velika prednost pri zapošljavanju. Upoznajemo se sa svim odjelima u banci i imamo priliku vidjeti kako se radi u inozemstvu poslujući s austrijskim klijentima. Također godinu dana studiramo na Sveučilištu Karl-Franzens, jednom od najvećih i najstarijih austrijskih sveučilišta - iznijela je Antonia prve dojmove.

Utješna nagrada Glavni motiv za prijavu bila je njezina želja za napretkom i upoznavanje bankarskog svijeta iznutra. Svim potencijalnim kandidatima poručuje da se potrude i sastavešto bolju prijavu.- Ako ste uistinu motivirani, dobri studenti, ambiciozni, želite napredovati, biti bolji, ići naprijed, biti uspješniji, postati dijelom takvoga poslovnog svijeta, ta stipendija pravi je način jer pruža doista sve, od okušavanja u poslu u banci do prilike da se uvjerite koliko ste dobri studirajući na drugome, stranom fakultetu. Poboljšat ćete znanje njemačkog i engleskog jezika, upoznat ćete jedan od najljepših austrijskih gradova, njihovu kulturu, način življenja, steći ćete nova poznanstva i upoznati mnogo novih prijatelja iz cijeloga svijeta. Bit ćete dio programa ‘The Best of South East’. Zapravo, naziv mnogo govori: bit ćete jedan od najboljih studenata jugoistočne Europe - kaže Antonia.Kandidati koji uđu u uži krug i ne osvoje stipendiju ipak dobiju utješnu nagradu - praksu u Erste&Steiermärkische banci u Hrvatskoj u trajanju od 4 tjedna , tijekom koje se iz prve ruke mogu osvjedočiti kako je raditi u banci. Ove godine u izboru će sudjelovati Marija Markus, stručni suradnik zapošljavanja, koja se jako veseli toj odgovornoj i zahtjevnoj ulozi.- Čula sam od kolegica da su svi kandidati fenomenalni i da nam neće biti lako izabrati najbolje. Jako se veselim, a kandidatima poručujem da se ničega ne boje i da daju sve od sebe jer uistinu mogu mnogo dobiti tom stipendijom - istaknula je Markus.

Motivacijsko pismo Vrijednost projekta prepoznali su i fakulteti, koji su bez problema objavili natječajne uvjete na svojim stranicama. Surađuje se odlično sa svim hrvatskim sveučilištima, ističu organizatori.- Zadovoljni smo što smo prošle godine u užem izboru imali šestero najboljih studenta iz svih hrvatskih regija. Ove godine očekujemo još više prijava, pa kolegama u Austriji neće biti lako izabrati najbolje koji idu u prvi krug - smatra Markus.Kandidati će se birati na temelju motivacijskih pisama, akademskog uspjeha i pisama preporuke. U odabir su uključeni i predstavnici Steiermärkische Sparkasse Banka i Sveučilišta u Grazu. U motivacijskom pismu posebna se pozornost posvećuje interesima kandidatima i motivaciji za prijavu za program obuke, odnosno praksu.- Za prvi krug trebalo je poslati odgovarajuću dokumentaciju: životopis, motivacijsko pismo, preporuke profesorâ te potvrdu o znanju njemačkog jezika. Nakon što sam prošla taj krug, trebala sam se pripremiti za razgovor koji se održao u središnjici Erste&Steiermärkische banke u Zagrebu. Imali samo još jedan zadatak: smisliti projekt o danoj temi koji smo trebali predstaviti pred komisijom u Zagrebu. Ozračje na intervjuu bilo je vrlo opušteno i članovi komisije učinili su sve kako bi nam pomogli da se što bolje osjećamo - opisala je prvi dio postupka Antonia.U Grazu je prošla drugi dio razgovora. Jedna od najdražih e-poruka bila je ona kojom su je obavijestili da je dobila stipendiju. Iz Graza, u kojem je već gotovo pet mjeseci, poručuje da se svi zainteresirani kandidati prijave jer su takve prilike rijetke.

19. travanj 2024 20:01