Znanja
StoryEditor

Pristranost čini investitore predvidljivima

12. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

- Shvaćanje bihevioralne strane je veoma stabilan i pouzdan alat za shvaćanje kompletnog tržišta. Uvijek se možete pouzdati, na primjer na ljudsku glupost - rekao je profesor Massimo Massa u sklopu još jednog predavanja programa Advanced Program in Business, u organizaciji Instituta za inovacije.

Massimo Massa je profesor i direktor Centra financijskih podataka u poslovnoj školi INSEAD. Njegova specijalnost je proučavanje biheviorizma u financijama s ciljem shvaćanja socijalnih, kognitivnih i emocionalnih faktora na ekonomske odluke. Polaznicima APB-a je tokom predavanja približio ove pojmove, ali je govorio i o promjenama koje su se dogodile u industriji upravljanja imovinom.

U kojoj mjeri emocionalne i bihevioralne implikacije utječu na donošenje financijskih odluka?

Takve implikacije utječu na donošenje mnogih odluka. Utječu na donošenje financijskih odluka, pogotovo u slučaju hedge fondova koji ulažu na tržište jer su i oni sami subjekt pristranosti. Ulagači su također izloženi pristranosti, određenim vlastitim sklonostima u donošenju odluka na tržštu, a hedge fondovi iskorištavaju ljude s takvim pristranostima na tržištu. Takve implikacije također utječu na način na koji investitori polažu novac u privatne banke te način na koji ti bankari utječu na investitora da ulaže na racionalniji i iracionalniji način. Svi igrači na tržištu su podložni ovim pristranostima, te je pitanje na kraju dana preživljavaju li na tržištu oni igrači koji imaju najmanje pristranosti.

Zašto je važno promatrati investitore i s bihevioralne strane?

Ako se investitor ponaša u skladu s određenim pristranostima, tada je lako predvidjeti njegovo ponašanje, što je korisno u vremena kada je na tržištu loša situacija. Postoji jako malo alata korisnih kao što je to shvaćanje bihevioralne strane kako bi se shvatilo kompletno tržište, te je ovakav alat veoma stabilan i pouzdan, uvijek se možete pouzdati, na primjer na ljudsku glupost.

Koje su glavne promjene koje su se dogodile unutar industrije upravljanja imovinom?

U smislu pristranosti, nije se mnogo toga promijenilo. Industrije je još uvijek u procesu iskorištavanja pristranosti. Jedan od zanimljivih trendova je taj što se sada sve više iskorištavaju pristranosti visoke frekvencije, što znači da se pokušava shvatiti kako se investitori ponašaju iz sekunde u sekundu. Industrija se uvelike okrenula stvaranju profitabilne trgovinske strategije bazirane na podacima koji se dobivaju iz sekunde u sekundu.

Zašto je upravljanje rizikom postalo posebno važno u današnjem svijetu?

Nakon nedavne krize, ljudi su počeli shvaćati kako je mnogo imovina koje su smatrali sigurnima, ustvari bilo nesigurno. Upravljanje rezikom je postalo važno zato što se prije vuklo mnogo rizičnih poteza koji se nisu uopće smatrali rizičnima. Investitori su ulagali novce u fondove za koje nisu smatrali da su rizični, a ispostavilo se da su bili veoma rizični. Upravljanje rizikom je postala jedna od najvažnijih i ključnih stvari u prepoznavanju takvih situacija 

02. svibanj 2024 03:40