Znanja
StoryEditor

Pritisak da se financijske funkcije moderniziraju izlaže kompanije rizicima

12. Veljača 2016.
Piše:
lider.media

U PwC-ovom najnovijem izvješću Tax Function of the Future istražuje se utjecaj opsežnijih programa transformacije financijskih timova na porezne funkcije i upozorava se da bi posljedice mogle izložiti organizacije novim mogućim financijskim, reputacijskim i operativnim rizicima.

Nakon gospodarske krize, pojednostavljivanje i reorganizacija financijskih funkcija uobičajena je u velikim organizacijama, a potaknuta je propisima, rezanjem troškova i promjenama u poslovanju.

No programi pojednostavljenja i poboljšanja financijskih funkcija koji ne uzimaju u obzir utjecaj poreznih funkcija na te promjene mogli bi podbaciti i ne ostvariti očekivane uštede.

U izvješću se ističe da su se rad i procesi poreznih i financijskih timova morali preispitati kako bi osigurali podršku novim poslovnim i regulatornim zahtjevima te zahtjevima ulagača, prilagoditi se tehnologiji te pružiti bolju potporu za poslovne odluke, često uz mala ulaganja u povećane resurse.

Osim toga, širenje na nova tržišta i sve teži informacijski zahtjevi vanjskih tržišta i regulatornih tijela doveli su do povećanja odgovornosti financijskih timova za poslovne promjene povezane s ključnim područjima porezne stručnosti, uključujući transakcije među društvima, transferne cijene, nove porezne te računovodstvene politike i zahtjevi. Samo BEPS će zahtijevati od multinacionalnih poduzeća da poreznim upravama otkriju dosad neviđenu količinu informacija o njihovom globalnom poslovanju, uključujući aktivnosti, dobit i zaposlenike, čime se stavlja pritisak na porezne i financijske funkcije.

No, reorganizacijom se često ne uspijeva povezati inicijative za transformaciju financijskih funkcija s poreznim zahtjevima, što bi za mnoge organizacije moglo značiti veće troškove integracije i obnove tehnologija i procesa od ušteda postignutih programom promjena.

Mark Schofield, lider za globalno porezno izvještavanje i strategiju iz PwC-a, rekao je:

„Porez je vrlo složena poslovna funkcija koju često potpuno razumiju samo osobe koje taj odjel vode pa ne čudi što integracija uslijed promjena u financijskom timu ne teče glatko. U praksi porezni tim ne može postojati bez financijske funkcije i obrnuto.“  

„Porezni timovi obavljaju svoj posao na temelju informacija koje prikuplja i dijeli financijski tim kompanije, a porezni troškovi su ključni za razumijevanje financijskog zdravlja kompanije. Programi transformacije unutar financijskih timova koji ne razumiju i ne integriraju porezne zahtjeve, funkcije i vještine mogli bi biti u suprotnosti s osnovnim zahtjevima povezanima s odgovornostima obaju timova, čime se stvara porezni rizik i potkopava učinkovitost poslovnih odluka, a da i ne spominjemo uzaludno trošenje vrijednog ulaganja.”

U izvješću se ističe da bi analitika podataka, informacije pripremljene za porezne svrhe i povećana upotreba automatizacije mogla iskorijeniti vremenski zahtjevne ručne zadatke i tablice u kojima je lako pogriješiti, a pritom podržati veću učinkovitost poslovanja. Ta će promjena donijeti nove mogućnosti poreznim stručnjacima.

Mark Schofield, lider za globalno porezno izvještavanje i strategiju iz PwC-a, dodao je:

„Porezni stručnjaci budućnosti radikalno su drugačiji od tradicionalnih poreznih stručnjaka. Uz profesionalne kvalifikacije oni posjeduju tehnološke vještine, napredne vještine u analitici podataka, statistici, poslovne i upravljačke vještine te vještine donošenja odluka. Ta se transformacija već odvija u nekim kompanijama i pruža konkretniji uvid u situaciju što pak dovodi do boljih poslovnih odluka i veće učinkovitosti.”

20. travanj 2024 08:41