Znanja
StoryEditor

Proizvodnja soje u svijetu povećana za 8 milijuna tona

16. Studeni 2012.

Prema pregledu ponude i potražnje za 2012. i 2013.godinu predviđena proizvodnja soje u svijetu je povećana za 8 milijuna tona, na 264 milijuna tona.

Prema tome, povećanje proizvodnje za 11 posto je posljedica povećanih usjeva u Južnoj Americi. Očekuje se veća dostupnost soje radi povećane potrošnje od 4%, uključujući porast potrošnje od strane Kine, Argentine i Brazila. Prijenos zaliha u svijetu u 2012/13.godini je ‘podešen‘ na porast, potaknut od strane 50 posto povećanja zaliha vodećih izvoznika.

Očekuje se povećanje svjetskog trgovanja za 5 posto potaknuto većim isporukama soje u Aziju, većinom u Kinu.

Predviđa se da će svjetska proizvodnja soje u 2012/13.godini naglo oporaviti, pogotovo u Južnoj Americi što će više nego kompenzirati još jedne razočaravajuće usjeve u SAD-u.Prema ranim indicijama farmeri u Argentini i Brazilu će zasijati rekordne količine poljoprivrednih površina.Međutim, predviđanja za to područje nose sa sobom i određenu potrebu za oprezom: sjetva je tek u tijeku, dok će napredak usjeva ovisiti o okolnostima za rast. Ako se pretpostavi da će vremenske prilike biti zaista pogodne, u odnosu na prošlogodišnju sušu koja je značajno ograničila prinose, predviđa se da će proizvodnja u Južnoj Americi biti na rekordnoj razini od 146,4 milijuna tona.

Izvještavano je da se u Brazilu nedavno pojavila odgoda sjetve uzrokovana nepogodnim vremenskim prilika, a posebice u južnim područjima u kojima se javlja višak vlage, dok središnji dio ostaje pogođen sušom.U SAD-u su pogodni uvjeti osigurali napredak žetve rekordnom stopom, te je do kraja listopada 80 posto bilo završeno što je daleko ispred petogodišnjeg prosjeka.

S povećanom globalnom realizacijom koja je povećala ponudu u 2012/13.godini također se očekuje povećanje svjetske potrošnje u 2012/13.godini za 4% na 261 milijun tona.Samo će Kina uvoz povećati na rekordnu razinu od 75,3 milijuna tona što je za 5 posto više nego lani. Povećanje je uzrokovano povećanom potražnjom za stočnom hranom.

Krajem ove godine predviđene konačne zalihe soje u svijetu su povećane za 4,3 milijuna tona, na 26,7 milijuna tona kao rezultat poboljšanih izgleda za usjeve kod ključnih izvoznika. Unutar ukupnih količina, predviđa se solidan oporavak prebačaja glavnih izvoznika za više od 50 posto, na 10,6 milijuna tona, uglavnom u skladu s prosječnim razinama.

Većina porasta će biti rezultat ‘nategnute‘ temeljne bilance SAD-a, u kojoj se očekuje pad krajnjih sezonskih zaliha sa 3,5 milijuna tona.

Svjetsko trgovanje u ovoj godini je na rekornoj razini od 95,6 milijuna tona , sa 5 posto povećanjem koje proizlazi iz očekivanja daljnjeg jakog rasta potražnje od strane Kine.Očekuje se da će isporuke na tržište Kine iznositi 2/3 svjetskog trgovanja.Proteklih godina se potražnja za izvozom EU smanjila djelomično iz razloga što se veći dio potreba zemalja EU za sačmom suočava s direktnim uvozom proizvoda.

Nedavni pad cijene sojine sačme u svijetu nastavljen je i tijekom listopada. Sudeći prema poboljšanim globalnim planovima proizvodnje, Indeks žitarica i uljarica za soju od strane Međunarodnog vijeća za žitarice pada za cca. 5 posto m/m.

U SAD-u brz napredak žetve i više nego zadovoljavajući prinosi naglo su pogurali terminske ugovore prema dolje. Pojavio se i dodatni pritisak s podacima o većim zalihama stare soje nego što se predviđalo, što je uzrokovalo promptnu dugoročnu prodaju. 

Negativnom tonu na tržištu je pridonijelo i predviđanje stanja usjeva u Južnoj Americi, pa su cijene terminskih ugovora za soju pale na četveromjesečno ‘dno‘.Nedavne sugestije o ‘rasprodanom‘ tržištu ponukale su tehničku kupovinu, a istovremeno je i blaga zabrinutost radi vremenskih prilika u pojedinim dijelovima Južne Amerike također pridonijela zadržavanju pada cijene sojine sačme na CME-u. Krajnji potrošači su konačno odahnuli, te se nadaju nastavku trenda pada cijene na svjetskom tržištu.

Iva Marđetko Mateš, Vajda-elvit

24. travanj 2024 00:18