Znanja
StoryEditor

Prvi online studij u Hrvatskoj očekuje studente

22. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

U skladu s europskim i svjetskim trendovima, Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba, prvo je visoko učilište u Hrvatskoj koje ima odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za izvođenje studijskih programa kroz online sustav – sustav učenja na daljinu (online studiji).

Studenti imaju priliku upisati preddiplomski stručni studij Ekonomija poduzetništva i specijalistički diplomski stručni studij Management malih i srednjih poduzeća te neopterećeni rasporedom predavanja nastavu pratiti u vrijeme koje im najviše odgovara. Sve što je studentima potrebno je računalo te internet veza, naravno uz pretpostavku ranije završene srednje škole (za upis na stručni studij), odnosno diplome prvostupnika (za upis na specijalsitički studij).

Učenje se na daljinu odnosi na posebno online okruženje gdje se poučavanje i učenje odvija uz pomoć računala kao medija za komuniciranje. Primarno je namijenjeno svima:

  • koji imaju ograničene obrazovne resurse (vrijeme i financijska sredstva),
  • koji žele studijske programe koji nisu dostupni u njihovoj životnoj sredini,
  • koji žele fleksibilnost u dizajniranju rasporeda kada i gdje učiti,
  • koji žele pristup nastavnim materijalima i nastavnicima 24 sata, sedam dana u tjednu i 365 dana u godini (7/24/365),
  • koji žele uz redovno zaposlenje nastaviti obrazovanje uz rad,
  • onima koji zbog obiteljskih obveza ne mogu pohađati i pratiti uobičajeni način studija (npr. zdravstveno stanje, rođenje djeteta, skrb o članu obitelji, i dr.).

Online nastava odvija se po rasporedu koji je dizajnirao sam student – na bilo kojoj lokaciji gdje ima pristup Internetu (ured, kuća, stan,...). Studentu je omogućen pristup snimljenim predavanjima, video prezentacijama, nastavnim materijalima i mogućnost online komunikacije s ostalim studentima.

Komunikacija nastavnika i studenata (predavanje, pitanja/odgovori, interakcija s ostalim studentima itd.) odvija se u virtualnoj učionici (kao u klasičnoj učionici) zahvaljujući interaktivnom komunikacijskom sustavu koji povezuje studente, resurse i mentora/nastavnika.

28. travanj 2024 00:50