Znanja
StoryEditor

Prvi Rolex s godišnjim kalendarom

17. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Na ovogodišnjem Baselu Rolex je uz brojne derivacije svojih već poznatih modela, predstavio i nešto uistinu novo, Sky-Dweller, potpuno novi model u kojem je prvi put u jednom od svojih modela uključio komplikaciju godišnjeg kalendara.

Osim toga Sky-Dweller ima i potpuno novi mehanizam, a i to je nešto što su ljubitelji Rolexa očekivali već duže vrijeme. Ali idemo otpočetka.Sky-Dweller nije samo prvi Rolexov model s godišnjim kalendarom, već i model u čijem je središtu GMT kazaljka. Sve se pokreće pomoću okvira pod nazivom Ring Command. Točno ste pročitali, okvir ovoga modela je najvažniji je za pokretanje i podešavanje ovoga sata, budući da se krunica vadi samo u jednoj poziciji, a pomični okvir ima čak tri pozicije. Okrećući ga možete podešavati datum, lokalno vrijeme ili referentno vrijeme pomoću krunice. Ovo je uistinu iznimno elegantno rješenje, i uz to dosad neviđeno. GMT kazaljka nalazi se na disku u sredini brojčanika i koristi crvenu i bijelu strelicu kao pokazatelje referentnog vremena, što se pokazuje kao iznimno funkcionalno. Osim komplikacije GMT Sky-Dweller ima godišnji kalendar koji je Rolex naslovio Saros godišnji kalendar, a čiji mehanizam nudi informacije o datumu i mjesecu. Datum je lako vidljiv ispod povećavajućeg stakla, smještenog na brojačniku na tri sata.

Mjesec je pak vidljiv pomoću zatamnjene crtice koja se nalazi iznad svakog sata. Primjerice, ako je crtica tamna iznad broja osam, znači da je trenutačno mjesec kolovoz. Kalendar valja podesiti samo na kraju veljače, čime se Saros pokazao iznimno zgodnom komplikacijom, koja će svoje mjesto sigurno naći i u drugim Rolexovim modelima. U svakom slučaju Saros i Ring Command zajedno čine jedan od najkompliciranijih Rolexovih mehanizama, dosad načinjenih. Rolex je oduvijek poznat po iznimno kvalitetnim i izdržljivim mehanizmima, ali dosad su to uglavnom bili jednostavni mehanizmi. Njihovi najkompliciraniji mehanizmi dosad su bili jedino kronografi, i to čak bez datuma. 

Stoga je ovaj godišnji kalendar GMT pokazatelj Rolexove spremnosti na eksperimente u području dizajna, ali i najava kompliciranijih mehanizama. Rolexov Sky-Dweller pokreće novi Rolexov kućni kalibar 9001 s automatskim mehanizmom, i obvezatnim certifikatom COSC-a. Ovaj mehanizam ima sve već spomenute komplikacije, ali i trodnevnu rezervu snage. Sastavljen je od 380 dijelova i ima sedam patenata od kojih su četiri potpuno nova. Kućište ovog modela ima promjer od 42 mm, a za početak ponuđene su tri verzije, sve načinjene od zlata, dok će dvobojna i čelična verzija doći nešto kasnije. Dakle, ljubitelji Sky-Dwellera mogu birati među verzijama od 18-karatnog bijelog zlata, 18-karatnog Everose ružičastog zlata ili 18-karatnog žutog zlata. Sve verzije dolaze s odgovarajućom zlatnom narukvicom ili kožnim remenom.

Mila Bulimbašić-Botteri, urednica časopisa Satovi i nakit

19. travanj 2024 03:32