Znanja
StoryEditor

Prvi specijalisti tržišnih komunikacija mogu u potragu za poslom

06. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Visoku školu tržišnih komunikacija Agoru ovih dana završila je prva generacija studenata na diplomskom specijalističkom stručnom studiju kreativnog upravljanja tržišnim komunikacijama.

Četrnaest od 19 studenta prije dvije godine upisalo je studij, položili su sve ispite te će se od kraja lipnja kada obrane diplomski rad moći koristiti zvanjem dipl. spec. art., odnosno diplomirani specijalist tržišnih komunikacija. Prva generacija ima iznimno visok postotak uspješnih studenata, čime se jako ponosi dekan Savo Bogdanović.- Studentima smo ponudili nešto neuobičajeno. Kreativno upravljanje tržišnom komunikacijom jest spoj stručnog promišljanja i kreativnosti uz uporabu ‘soft‘ menadžerskih alata i tehnika, ICT-a i softvera koji utjelovljuju nove dimenzije zvuka, pokreta, vremena i virtualnoga prostora u cjelini. No ono što ICT i softver ne mogu učiniti, a kreativni direktor tržišnih komunikacija kao čovjek može, odnosi se na emocije i subjektivnu interpretaciju događaja, projekta, kampanje, ‘eventa‘. Zbog toga je diplomski specijalistički stručni studij kreativnog upravljanja tržišnom komunikacijom uvelike i kulturna aktivnost, koja uz estetski i osobni kreativni izraz postaje svojevrsni okvir izvora vrijednosti, emocija, doživljaja i igre koje toliko trebamo u nadolazećoj digitalnoj eri - rekao nam je Bogdanović.

Privlačan i za regiju Iako je većina studenata nastavila studirati nakon dodiplomskog studija na Agori, neki su odlučili doći u Agoru s drugih fakulteta, ali i iz drugih država, na studij koji je trenutačno jedinstven, osim po programu, i po profesorima koji ondje predaju.

- Završila sam studij dizajna i nakon toga počela po internetu istraživati studije koji bi mi omogućili da proširim znanja izvan dizajna. Tako sam naišla na Agorin stručni studij i nakon propitivanja prijatelja odlučila sam se prijaviti. Došla sam s velikim očekivanjima, koja su se na kraju ispunila - rekla nam je Mihaela Stojanova, koja je na studij došla iz Makedonije.Priznaje da se u početku malo mučila s jezikom, ali je uz pomoć profesora i kolega uspjela svladati i tu barijeru. Na početku su joj pomogli studenti s godine, a kada se uhodala, shvatila je da nije pogriješila s izborom fakulteta.- Profesori su odlični i sviđa mi se što se mnogo toga pokazuje na praktičnim primjerima i nije sve klasično učenje iz knjiga. Ovaj fakultet daje mi širinu koju ne mogu dobiti samo sa studijem dizajna. Sad sam shvatila i dijelove menadžmenta, marketinga i ovime mi se šire i mogućnosti za zapošljavanje - ispričala nam je Stojanova kojoj je cilj postati kreativna direktorica kako bi ta znanja mogla primijeniti u praksi.

Najviše iz prakse Za razliku od nje Kristijan Ljubešić na Agori je od početka studiranja. Nakon završene tri godine logičan slijed bio je nastavak diplomskog studija. Njegov diplomski rad temelji se na vlastitom iskustvu jer je vlasnik tvrtke Bamboos za koju je ideju dobio tijekom studiranja.

- Najviše mi se sviđa što profesori nisu kao na drugim fakultetima; dostupni su za razgovor i ne predaju samo ono što je u knjigama. Prednost je što dosta njih ima vlastitu praksu pa nam na tim primjerima pokazuju kako se treba razvijati i raditi. Ljudi iz realnog života uče nas kako raditi i to je mnogo bolje - smatra Ljubešić koji nije imao problema uskladiti fakultet s privatnim biznisom jer su predavanja četvrtkom i petkom popodne te subotom prijepodne.Među studentima postoji sinergija mlađih i starijih kolega koji su se sprijateljili i postali više od studentskih prijatelja. Fabijan Jokić jedan je od najstarijih, a dolazi iz potpuno druge struke. On je vlasnik građevinske tvrtke, a krizu u poslu iskoristio je da proširi znanje.- S obzirom na to da sam po struci inženjer građevine, kriza mi je bila prilika da naučim nešto novo kako bih to mogao primijeniti u svom poslu. Agorin studij činio mi se kao odlična prilika i zbog toga nisam požalio. Ispunila su se moja očekivanja i sada to trebam primijeniti u poslovanju. Iako sam stariji od kolega, odlično su me prihvatili i moja je preporuka svima da bez obzira na godine odluče dalje studirati i tako nadopune znanje - istaknuo je Jokić.

Imati širu sliku Kreativni direktori sve su više na cijeni na današnjem tržištu rada i zbog toga je velika zainteresiranost za ovaj studij. Dekan je objasnio zašto su kreativni direktori danas tako poželjni.

- Temelj globalnoga koncepta studijskog programa ‘Kreativno upravljanje tržišnim komunikacijama‘ jest obrazovanje ‘generalista’ - obrazovanje za ‘creative direction’, jer je ‘generalizam’ sve više na cijeni nasuprot donedavno cijenjenom uskom specijalistu. Danas postaje jasno da u mnogim poslovima treba znati o povezivanju, umrežavanju i ujedinjavanju, iz čega zapravo dolaze nova kreativna rješenja i ideje - kaže Bogdanović.Upravo se u tom poslu vidi i Snježana Cobović koja je posebno zadovoljna profesorima i kolegama koji su joj bili od pomoći kada joj nije bilo lako.- Postoje profesori koji su bolji i oni koji ‘ne leže’ studentima. Posebno mi je drago što na ovom fakultetu nije bilo profesora koji meni nisu odgovarali. Doista su odlično predavali, a meni i tržišno komuniciranje odgovara jer sam po prirodi komunikativna osoba. Mogu reći da mi je ne samo u posljednje dvije godine, već u svih pet koliko sam studirala na Agori, ovo postao drugi dom u kojem sam stekla odlične prijatelje - rekla je Cobović.

Drukčiji od drugih Pred studentima je sada obrana diplomskog rada potkraj lipnja, a nakon toga će znanja moći i primjenjivati u praksi. Onima pak koji se dvoume o mogućem upisivanju Agorina specijalističkog studija diplomanti poručuju - odluka je jednostavna jer se na ovom studiju dobiva nešto potpuno drukčije od ostalih fakulteta.

- Proces učenja stavljen je u realne okvire tako da uspješno balansira između klasične akademske teorijske izobrazbe i učenja na radnome mjestu. Učenje postaje kreativan doživljaj koji na određeni način vodi sam student. Obrazovanje za kreativnoga direktora tržišnih komunikacija tako ulazi u ireverzibilne procese transformacije u kojoj su ulozi doista veliki - zaključila je Stojanova.

26. travanj 2024 16:01