Znanja
StoryEditor

Prvi stručnjaci za zdravstveni turizam

01. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Tržište zdravstvenog turizma bilježi rast od 20 do 25 posto godišnje što ga svrstava u izrazito profitabilnu djelatnost. Hrvatska u tom segmentu ostvaruje oko 200 tisuća noćenja, dok Slovenija ima više od tri milijuna noćenja.

No, istraživanja ukazuju da u Hrvatskoj postoje svi relevantni prirodni i kadrovski resursi (prosječna ocjena 5,6 od 7), da imamo i bogatu tradiciju, ali da ove mogućnosti nisu ni izdaleka iskorištene, jer je zdravstveno-turistička ponuda veoma loše rangirana (ocjena 3,3). Da je ulaganje u zdravstveni turizam i ekonomski isplativo dokazuje podatak da se u okviru globalnog klastera zdravstvenog turizma godišnje ostvaruje oko 2 milijarde dolara i to najviše od pružanja tretmana ljepote i anti-aginga (35 posto), fitnessa i tretmana za um i tijelo (24 posto), programa zdrave prehrane, nutricionizma i dijeta (14 posto), dok su prihodi od medicinskog turizma još uvijek relativno niski (2,5 posto).

Kako bi se prilagodili novim trendovima u svjetskom turizmu Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji zajedno s Medicinskim i Filozofskim fakultetom u Rijeci pokrenuo je prvi u Hrvatskoj poslijediplomski specijalistički studij Zdravstvenog turizma. Studij mogu upisati osobe koje su završile diplomski sveučilišni studij i stekle najmanje 300 ECTS bodova (ili visoku stručnu spremu prema ranijim propisima) iz područja društvenih znanosti, biomedicine te ostalih relevantnih područja. Studij je ustrojen kao part-time studij koji traje dvije akademske godine (120 ECTS bodova), studenti dobivaju diplomu (te diplomu supplement) i stječu naziv ‘sveučilišni specijalist/specijalistica zdravstvenog turizma‘ (univ.spec.zdrav.tur.). Nastava će se odvijati vikendom, a metode prenošenja znanja i provjere biti će prilagođene mogućnostima zaposlenih polaznika. U sklopu studija posebna pozornost stavit će se na praktičan rad ostvaren suradnjom s institucijama koje nude različite zdravstveno-turističke usluge, kao i mogućnost stjecanja specijalističkih znanja u inozemstvu. 

Program poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Zdravstveni turizam započinje krajem listopada. U tijeku su upisi za sve zainteresirane buduće polaznike.

08. svibanj 2024 10:53