Znanja
StoryEditor

Razumijete li doista kako su potrošači pametni?

20. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Trgovci će bolje shvaćati kupce, proizvođači korisnike svojih kreacija, ponuditelji usluga sve one koji ih traže… Potpuna idila, ozračje puno razumijevanja ili barem pokušaja da se shvati što očekuju potrošači, trebali bi vladati tržištem u godini koju su mnogi analitičari prozvali ‘godinom potrošačke inteligencije’.

Pa ipak, novi broj Koncepta, Liderova b2b izdanja, upozorava kako zbog te posvemašnje opamećenosti padaju prve žrtve. Poskliznule su se mahom na velikim podacima.

Tržište u kojem vladaju veliki podaci, privatni oblaci, privremene društvene mreže, lokacijski algoritmi, pametni uređaji i pametniji ljudi, zahtijeva i da se kompanije i poduzetnici, bez obzira na svoju veličinu i djelatnost, prilagode novom razumu. Nije poželjno samo zadivljeno diviti se posvemašnjoj pameti, nego je krajnji trenutak za akciju pa Koncept, među ostalim, donosi primjere kako i upletenost na prvu hrvatsku društvenu mrežu o fondovima Europske unije može dovesti do pravih izvora financiranja. Tko je non-stop likvidan jer može plaćati iz digitalnog novčanika pohvalile su se banke, a stručnjaci savjetuju i o upravljanju opskrbom te objašnjavaju kako voditelji nabave moraju biti ‘menadžeri za rizik’.

Uz korisne priče u Konceptovim stalnim rubrikama kao što su financije, konzalting, transport i logistika, IT procesi, telekomunikacije, ljudski potencijali, poslovna sigurnost i HoReCa, može se doznati, primjerice, zašto su životopisi s dodanom vrijednošću priče koje se svakako čitaju te da bi se hrvatski restorani, prvi put u povijesti, mogli uvrstiti u elitne svjetske gastronomske vodiče. Napokon se, naime, rađaju gourmet-idiomi.

Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić u intervjuu se, među ostalim, pita može li se gospodarstvo zasnivati samo na turizmu te objašnjava kako je važno da Vlada ispuni sve uvjete koje im sada u proceduri prekomjernog deficita postavlja EU. I Nizozemska, opisuje, mora udovoljiti uvjetu da se ne prelazi stopa od tri posto budžetskog deficita. 

Viktor Marohnić, suosnivač tvrtki Pet minuta i ShoutEm, startupova koji su prerasli u globalne kompanije, u razgovoru za novi Koncept koji je na tržištu uz Lider od 21. veljače (20. Veljače u Zagrebu) primijetio je kako se sve manje ljudi boji pokušati loviti svoje snove.

A Koncept provocira i pita: koga briga?! Znamo da se opamećujemo, a k tome i recikliramo – opet, i opet, i opet. Nadahnjujuće bi ipak trebali zvučati i primjeri iz domaće i svjetske prakse. Predstavljeni su i s pomoću sedam ključeva za održivi razvoj koje bi svaki menadžer trebao znati, a ‘hipsteri‘ ih uvelike primijenjuju.

28. travanj 2024 19:00