Znanja
StoryEditor

Roditelji nisu dobar financijski savjetnik

07. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Milenijska ili Y generacija navikla je oslanjati se na roditelje i tražiti od njih savjete za sve životne situacije; od toga kako prati odjeću do najboljih načina štednje. No, stručnjaci upozoravaju mlade ljude da kada se radi o financijskim savjetima kako roditelji možda nisu najbolji izbor.

Dva nova istraživanja potvrdili su kako mladi ljudi od 25 do 34 godine, kada razmišljaju o financijskim ulaganja ili planova, za savjet najčešće upitaju roditelje.  U istraživanju Fidelity Investmenta uključeno je 152 osobe te dobi, od kojih je čak 33 posto kao primarnog savjetnika istaklo svoje roditelje. U drugom provedenom istraživanju koje je proveo mirovinski fond  TIAA-CREF, a koji je uključilo više od 1000 pripadnika Y generacije, gotovo polovica ispitanika izjavilo je kako roditelje smatraju izuzetno bitnim faktorom u svojim odlukama gdje se radi o novcu. Također, njih 45 posto prije će za savjet pitati roditelje nego svoje kolege s posla.

Financijski  savjetnici i stručnjaci smatraju kako bi možda trebali razmisliti dva puta prije nego što tražite roditelje za savjet.

-Postoji razlika između poslušati mišljenje oca ili majke, i isključivo se oslanjati na njega. Prije nego donesu odluku pripadnici milenijske generacije trebali bi poslušati mišljenja i od drugih ljudi, ponajviše onih koji se dobro upoznati sa situacijom na tržištu- smatra Kirsten Robinson potpredsjednica Fidelity Investmentsa.

Ova generacija često se okreće internetu kao izvoru znanja i savjetniku, no u moru podataka i kontradiktornih mišljenja, oni često odabiru ne vjerovati nikome. Jedan od četvero ispitanika tako misli kako kada se radi o vlastitim financijama ne treba uzimati  ničiji savjet.

-Financijski savjetnici, sponzori i bankari trebaju se više uključiti u rad s mladima, početi pričati njihov jezik kako bi zadobili njihovo povjerenje- tvrdi Kathie Andrade iz TIAA-CREF-a.

Možda i najbolji razlog zašto roditelji nisu najbolji izbor kada razmišljate kako uložiti ušteđevinu dao je investicijski savjetnik Mrak Grimaldi. – Znam i previše pripadnika baby boom generacije, sadašnjih roditelja,a čiji su financijske odluke više nego katastrofalne. Zašto uzimati savjete od nekoga tko je manje uspješan nego vi?- zaključio je Grimaldi.

16. travanj 2024 18:18