Korona i biznis
27. lipanj 2013.

SAD skup, EU jeftiniji, a Australija sve popularnija

Odlazak na studij u inozemstvo ne mora biti stresan potraži li se pomoć konzultanta koji će napraviti plan studiranja;

od izbora željenog sveučilišta do prijave na studij, upisa, smještaja, planiranja budžeta i pronalaska stipendije te prepoznavanja mogućnosti koje bi već tijekom studija mogle pozitivno utjecati na karijeru. Hrvatskim studentima koji namjeravaju studirati u nekoj od zemalja Europske unije nakon 1. srpnja ove godine bit će mnogo lakše u administrativnom smislu nego dosad. Kriteriji za upis ostaju isti, ali važno je biti dobro informiran o cijelom procesu obrazovanja. U tome će im od velike pomoći biti obrazovno-karijerni konzultanti, koji kombiniraju personalizirano upravljanje ljudskim potencijalima te osobni PR u sve zahtjevnijem tržištu obrazovanja i rada. U inozemstvu je uobičajeno korištenje konzultantskim uslugama pri upisu na studij, ali u Hrvatskoj je takva praksa u začecima i tek se otvaraju agencije za posredovanje u pripremi studenata za studij u inozemstvu, a poslije diplomiranja i za zapošljavanje. - Konzultant pomaže studentu shvatiti što želi i na koji način to može postići. Uspjeh studiranja u inozemstvu ne ovisi samo o upisu i položenim ispitima, nego i o umrežavanju, donošenju pravih odluka, planiranju budžeta, kao i tijeka karijere te profesionalne i akademske budućnosti - kaže konzultant Ante Lucić, direktor tvrtke A-Link, koja nudi usluge obrazovnog i karijernog savjetovanja.

Pravodobne pripreme Lucić ima vrlo veliko iskustvo u obrazovanju u inozemstvu jer je završio međunarodnu srednju školu u Damasku u Siriji, diplomirao je međunarodne odnose i povijest na Jacobs Unversityju Bremen u Njemačkoj, a inicijator je brojnih studentskih projekata i sudionik petnaest internacionalnih studentskih konferencija. Upravo dugogodišnje iskustvo u više obrazovnih inozemnih sustava navelo ga je na osnivanje A-Linka. 

Budućim studentima u inozemstvu konzultanti pomažu racionalizirati potrošnju vremena, energije, a što je najvažnije - dugoročno i novca. Pogrešna odluka stoji mnogo, a cijeli proces može biti iznimno kompleksan i zamoran. Konzultant je, za razliku od studenta koji često čini nesvjesne pogreške, objektivan i precizan i pomaže klijentu da se što bolje predstavi i poveća svoju konkurentnost na tržištu obrazovanja i rada te prati i poštuje rokove i zadane forme. Uloga konzultanta je pronaći odgovor na nejasnoće, kao i pomoći kod kreativnog i originalnog nastupa klijenta u prijavnom procesu te općenito razvoja kreativnosti u karijeri. - Temeljna preporuka je - pripreme za studij u inozemstvu treba početi dovoljno rano, integrirati se u novi i drukčiji sustav, donositi informirane i promišljene odluke te maksimalno iskoristiti svu infrastrukturu i ljudske potencijale za vlastito napredovanje i učenje. Važno je sve staviti u službu akademskog i profesionalnog rasta te znati iskoristiti sve pogodnosti. Obveza konzultanta je proučiti i evaluirati klijenta, njegova akademska i profesionalna iskustva kako bi mogao identificirati mjesto koje najbolje odgovara kako profilu tako i ambicijama budućeg studenta. Iako nikad ne postoji savršeno rješenje, uvijek postoji ono bolje - objašnjava Lucić.

Prijave i testovi Konzultant će predočiti i razlike između studiranja u EU, SAD-u ili Australiji, koje su znatne. Što se tiče preduvjeta i prirode prijavnih procesa, američki sustav je ravnomjeran i centraliziran, iako različita sveučilišta imaju različite kriterije. Mnoga sveučilišta u SAD-e stavljaju naglasak na standardne testove kao što su SAT, GRE, GMAT, TOEFL, a prijava je u mnogim slučajevima ista za većinu sveučilišta, napominje Lucić. Studiranje u SAD-u može biti izrazito skupo ako se ne dobije stipendija, a u EU je jeftinije iako je trenutačno u tijeku rast cijena obrazovanja. Australija, pokazuju mnoga istraživanja, postaje sve popularnije odredište za studij, a obveze su uglavnom svuda iste, iako kriteriji ocjenjivanja ovise o sveučilištu. 

Kad je riječ o stipendijama, SAD ima raznolikiji i razgranatiji sustav koji potiče različitosti. Na temelju kombinacije kvalitete prijave, traženog elementa različitosti koji podnositelj posjeduje i dodatnih rezultata i vještina, student u SAD-u može vrlo lako dobiti željenu stipendiju. - Iako i EU i Australija idu u tom smjeru, sustav nije u tolikoj mjeri razgranat i razvijen kao u SAD-u. Ipak u EU je studentima koji studij financiraju kreditom lakše podnijeti kreditne obveze nego u SAD-u. Što se tiče pronalaska prakse, sve ovisi o vrsti studija, a trenutačno je kvalitetnu stručnu praksu društveno-humanističkog smjera lakše pronaći u SAD-u nego u EU - kaže Lucić.

Stipendije i krediti Konzultanti mogu posredovati i u dobivanju stipendije i kredita, pogotovo ako konzultantska tvrtka ima ugovorom uređen partnerski odnos s institucijom koja dodjeljuje stipendije ili kredite. 

- U tom slučaju mnogo se toga temelji na povjerenju i vjerodostojnosti, konzultant vještinama i iskustvom uvijek pomaže tijekom prijavnog procesa i tako znatno povećava šanse da se dobije stipendija ili ostvari što povoljniji kreditni aranžman - kaže Lucić. Isto tako konzultant koji prati studenta tijekom studija i karijerno ga usmjerava može posredovati u zapošljavanju. Riječ je o dijelu aranžmana koji uključuje praćenje klijentova razvoja i artikuliranje karijernih ciljeva. Proces zapošljavanja sadrži prijavnu fazu, koja ima dosta dodirnih točaka i sličnosti s procesom prijava na studij. Konzultant pomaže klijentu izraditi prijavu, priprema ga za intervju, profesionalni nastup i samoprezentaciju... - Usluga također mora uključivati tzv. ‘soft & life skills’ treninge jer se kandidat odlučuje na život u inozemstvu, što donosi brojne izazove prilagodbe drukčijoj poslovnoj, organizacijskoj i lokalnoj kulturi - kaže Lucić. Kad se budući student upiše na željeni studij u inozemstvu, ne prestaje suradnja s konzultantom jer se, uza suglasnost klijenta, prati njegovo napredovanje. Prati se njegov razvoj jer se upis na studij ne smatra uspjehom ako se taj studij ne završi i ako se nakon završetka studija ne ispune prethodno zacrtani karijerni planovi. Cilj je u što većoj mjeri pomoći kod ispunjavanja klijentovih ambicija, umrežavanja i akademsko-karijernog rasta.