Znanja
StoryEditor

Samo pet posto poslodavaca točno procijeni što im treba od budućih radnika

11. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Na visokoj školi za pravo i finacije Effectus održana je tribina s temom Visoko obrazovanje i tržište rada: sinergija i neusklađenost.

Na tribini su sudjelovali dekan Robert Kopal, Toni Ganjto kao predstavnik studenata, Saša Jurković s portala Posao.hr, Sanja Crnković Pozaić ispred ministarstva rada i mirovinskog sustava, profesor Vedran Mornar s FER-a i Mislav Balković, dekan Visoke škole za primijenjeno računarstvo u Zagrebu i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u obrazovanju, pod moderatorskom palicom Željka Karduma. Nakon uvodnog predavanja dekana Kopala koji je pokazao nesrazmjer između europe i Hrvatske rasprava je bila burna. Crnković Pozaić istaknula je važnost države u usklađivanju.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje od 1952. godine prati što se događa na tržištu rada, a samo pet posto poslodavaca točno procijeni što im treba od budućih radnika. Mi moramo gledati što će biti za 15 godina na tržištu rada i prema tome prilagoditi sustav visokog obrazovanja – smatra ona.

S njom se složio profesor Mornar koji ističe da država mora stimulirati znanje jer to je motor gospodarstva. Bez visokog obrazovanja i ulaganja u istog nema oporavka.- Moramo pomoći gospodarstvo, a problem je što nismno dovoljno obrazovani ni na jednoj razini. Naši osnovškolci su najlošiji na testovima, a imamo situaciju da su ocjene u osnovnim školama previoske i ne oslikavaju pravo znanje. Jednostavno mi smo krivo postavili naš obrazovni sustav. Recimo na FER-u prve tri godine su najteže, umjesto da budu lakše i priprema za diplomski studiji – rekao je Mornar.

Toni Ganjto u ime studenata je dao kritiku obrazovnom sustavu koji ne stvara prava znanja. Problem kreće od najranijih dana. S njim se u potpunosti složio Saša Jurković.- Moramo usaditi želju za cjeloživotno obrazovanje, a to se mora raditi od osnovne i srednje škole gdje se moraju učenici već usmjeravati. Visokim obrazovanjem dobijate mrežu poznanika, ali i želju za studiranjem. Kada se vidi broj diplomiranih ljudi na burzi u odnosu na niže kvalifikacije vidi se razlika. A mnogi poslodavci danas traže da imate formalno znanje a ne samo stav – smatra Jurković.

Upravo je usmjeravanje veliki problem smatra i Balković. Mladi ne znaju što mogu s kojim faksom i kakve su im perspektive nakon toga.- Malo studenata bira fakultet po tome što im se nudi nakon toga i kako mogu napredovati i ostvariti prednosti. Mi radimo na Hrvatskom kvalifikacijskom okviru koji će uvesti neke norme. Ali bitno je od malih nogu da se radi na logičnom zaključivanju i analitici, te na izgradnji osobne odgovornosti – smatra Balković.Dekan Kopal u završetku uputio je kritiku obrazovnom sustavu koji mora više se okrenuti interdisciplinarnosti, te početi raditi programe za zanimanja koja će tek biti potrebna.

19. travanj 2024 23:18