Znanja
StoryEditor

Šantić: Oporavak se ne može temeljiti na javnim investicijama

24. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

U organizaciji Splitske banke i poslovnog tjednika Lider u Zadru je održan Dan novih znanja Poslovni navigator.

Predstavljanje novih znanja koju su organizirale Splitska banka i Lider nakon Pule, Rijeke, Karlovca i Varaždina u Zadru je došao do kraja. Više od 100 poduzetnika pokazalo je veliki interes za nova znanja, a u uvodu je glavni ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić prezentirao stanje s krizom u eurozoni, ali i iznio kratkoročna predviđanja za hrvatsko gospodarstvo. Upozorio je da se oporavak ne može temeljiti na javnim investicijama, već se mora okrenuti privatnim investicijama i povećanju izvoza. 

- Hrvatska uz Albaniju ima najmanji udio izvoza u BDP-u i to je prilika da se poveća BDP. Moramo se ugledati na Češku, Slovačku i Poljsku koje imaju veliki izvoz – rekao je Šantić.Dotaknuo se i ulaska Hrvatske u Europsku uniju koji će donijeti velike promjene, ali je upozorio da se pad kamantnih stopa  neće dogoditi preko noći već će to biti proces. Veliko zanimanje izazvalo je predavanje Andrijane Parić iz Razbora koja je govorila oko sufinaciranju projekta iz fondova Europske unije. Do sada su samo dva natječaja bila za poduzetnike, a to će se promijeniti. Već s 15. srpnjem ove godine poduzetnici će imati prvi natječaj te ih je pozvala da se prijave i za sufinciranje izrade dokumentacije.

- Do travnja iduće godine bit će 14 natječaja za sve strukture i to je velika prilika. Cilj fondova je da Europska unije ispuni sve ciljeve iz strategije 2020. Možda to nije realno za očekivati, ali se oni trude to napraviti. Samo upozoravam poduzetnike da moraju kod projekata paziti da moraju imati koristi za cjelokupnuo društvo, a ne samo za poduzetnika – rekla je Parić.Marija Zuber iz RIF-a predstavila je poduzetnicima koji su se okupili u Zadru porezne promjene koje slijede ulaskom u EU, ali ih je pozvala da servisiraju svoje obaveze u roku jer poreznici su poostrožili svoje nadzore.

- Iako do 1. srpnja moramo imati novi zakon o PDV-u njega još uvijek nemamo. To će stvoriti probleme jer realno on ne može biti izglasan prije 6. lipnja. To će dovesti do konfuzije i problema svim poduzetnicima – rekla je Zuber.Također predstavila je i rezultate fikalizacije koji su donijeli piovećanje za 30 do 40 posto u računima, a tek će se vidjeti kakav će to imati utjecaj na proračun zbog smanjenje stope PDV-a za ugostitelje. Za kraj je rekla da su porezni zakoni djelovali više na opterećenje građana i poduzetnika, dok se manji dio odnosio na porezne olakšice za poslovanje.Dan novih znanja u Zadru završili su Nives Rudež iz Splitske banke koja je predstavila faktoring uslugu, te su Domagoj Bojčić i Zvonimir Vitlov predstavili program banka kao partner malim i srednjim poduzetnicima.

07. svibanj 2024 14:35