Znanja
StoryEditor

Savjeti Richarda Bransona za uspjeh

02. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Richard Branson, osnivač i vlasnik Virgin grupe u sklopu koje se nalazi preko 400 tvrtki poput Virgin Atlantic Airwaysa i Virgin Megastorea, izdao je u rujnu knjigu Like a Virgin: Secrets they won‘t teach you at business school koja je doživjela veliki uspjeh.

Nije ni čudo, savjeti bogatih ljudi uvijek su rado čitani tekstovi. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 4 milijarde američkih dolara što je više nego dovoljan razlog da podsjetimo na neke od njegovih savjeta. Možda koji dobro dođe pri sastavljanju ‘Things to do‘ liste za 2013.

Ne radite to ako ne uživateUspostavljanje i vođenje posla zahtijeva puno truda i rada. Na kraju dana je jedino bitno da gradite ono na što ćete biti ponosni. - Za mene je uspostavljanje posla nešto na što sam iznimno ponosan, suradnja s talentiranim ljudima i zajedničko stvaranje nečega što će utjecati na tuđe živote, smatra Branson.

Pažljivo birajte imeJedinstveno i upečatljivo ime brenda je svakako pomoglo uspjehu ove kompanije. Branson se od početka pobrinuo da naziv kompanije predstavlja i njenu dodanu vrijednost, bolju uslugu i svježi pristup. 

Ne možete voditi posao bez rizikaSvaki posao uključuje i svojevrstan rizik. Branson savjetuje da se u poslu pripremi na pad, ali i da na umu treba imati kako uspjeh ne dolazi iz sigurnosti.

Prvi dojam je vrlo važan, ali i drugiIako je vrlo važno kakav prvi dojam o tvrtki, proizvodima i uslugama kupci steknu, na umu treba imati da je i drugi dojam jednako važan. U svakom poslu treba pažnju posvetiti odnosima s kupcima i korisnicima.

Poslovno okružjeNadređeni i djelatnici trebaju raditi na istom cilju. Za takvo ponašanje je potrebna prvenstveno dobra komunikacija od vrha do dna organizacije.

Zatražite drugo mišljenje, i trećeBranson smatra kako je za uspjeh i učenje najvažnije dobro slušati. Ako postoje neke ideje koje vam se čine dobre, prvo detaljno projerite tržište i slušajte okolinu.

KomunicirajteDanašnja tehnologija nam omogućuje mnoštvo načina komunikacije. Upravo zato je važno ne zaboraviti vidjeti partnere i telefonirati. Naravno da su poruke i mailovi dio svakodnevice, ali ponekad je puno važnije podignuti slušalicu i nazvati.

Budite lider, a ne šefŠefovanje nije najpoželjniji oblik komunikacije. Dok šef daje naređenja, dobar lider organizira. Takav lider ne provodi samo svoje ideje u djela već prihvaća i tuđe te potiče druge na sudjelovanje.

15. travanj 2024 02:32