Znanja
StoryEditor

Sedam savjeta za funkcioniranje prijateljstva u poslu

22. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

S prijateljem ste došli do dobre poslovne ideje, no na svakom koraku vas upozoravaju da posao i prijateljstvo ne idu zajedno. Kako bi vas razuvjerili u to, portal Recipes for life donosi 7 savjeta za funkcioniranje prijateljstva u poslu.

Nakon ulaska prijatelja u zajednički poslovni pothvat dolazi do potpune promjene. Odnos se mijenja iz bezbrižno prijateljskog u zatvoreno poslovno okruženje puno nesporazuma, nesuglasica i prigovora. Tada prijateljstvo pada u drugi plan, ali i posao osjeća posljedice. Neki primjeri iz prakse pokazuju kako je unatoč takvim poteškoćama moguće doći do rješenja, no potrebno je od samih početaka paziti na detalje.

1. Kako se nosite s nesuglasicama?Prijatelji mogu raspravljati o nekoj temi danima, a na kraju biti bliskiji no ikada. No, u poslovnom okruženju konflikti imaju sasvim drugačiji prizvuk. Za početak, u pitanju je novac, a odmah nakon njega autoritet i sposobnosti. Prije samog ulaska u poslovni pothvat raščistite s prijateljem (i to u ugovoru, a ne samo usmeno) poslovnu strukturu, uspostavite granice i zatvorite osjećaje. Na poslu ste poslovni partneri, a nakon radnog vremena prijatelji. I tako svaki dan. Sve što se kaže u uredu ostaje u poslovnom okruženju i ne smije utjecati na emocije. Konflikti su dio posla.

2. Koliko dobro poznajete svog prijatelja?Prijatelji dobro poznaju osobine jedni drugih, ali ne i poslovne mogućnosti. Iako vas dugogodišnja druženja upoznaju s prednostima i manama vašeg prijatelja, kada je o poslu riječ, nema poveznica. Možda je vaš prijatelj loš s papirologijom, rokovima i birokracijom općenito ili nema komunikacijske vještine za sklapanje posla.

3. Je li prijatelj najbolji izbor za posao?Iako se privatno možete poistovjetiti s prijateljem jer imate iste hobije ili sličan ukus, to se ne može prenijeti na poslovni pothvat. Provjerite prije ulaska u zajednički posao koliko želite uložiti u njega, je li posao samo povremeni ili ga želite širiti, koje vam je ciljano tržište i kako želite da se predstavlja vaš proizvod. Ako već tu ne možete naći zajednički jezik, kada dođe do marketinške strategije, troškova i drugih poslovnih odluka, raspast će se i prijateljstvo i posao.

4. Odredite ulogeČak i nakon sklapanja ugovora treba detaljnije razjasniti kako ćete voditi tvrtku. Iako ćete na projektima zajednički donositi odluke, treba odrediti čiji glas će prevagnuti. Neke stvari se mogu zajednički dogovarati, no svatko mora znati gdje mu je mjesto.

5. Izbjegnite nesporazume oko novcaKada je novac u pitanju, budite vrlo pažljivi. Svako ulaganje dobro analizirajte - od plaća, marketinških troškova, ušteda, ulaganja. Novac najlakše pokvari prijateljstvo.

6. Poslovne nesuglasice rješavajte profesionalnoPosao pati kada prijatelji počnu pričati jedan drugom iza leđa, ali prijateljstvo tada prvo strada. Iako je to na neki način urođeno svima, kada je posao u pitanju, do toga ne smije doći. Zanemarite tuđe osjećaje ako neka poslovna ideja nije dobra. Posao ne smije patiti.

7. Ne mješajte posao i zadovoljstvoKada ste na poslu, pričajte o poslu. Ne usmjeravajte svoju pažnju na ništa drugo iz privatnog života. Nakon posla, ostavite zadatke u uredu. Odmorite se i rasteretite uz ugodno druženje s prijateljima i obitelji (bez spominjanja posla). Tada je vrijeme da vaš poslovni partner ponovno postane prijatelj, a ne više kolega i suradnik.

23. travanj 2024 18:12