Znanja
StoryEditor

Sedam smrtnih kartičnih grijeha

14. Svibanj 2012.

Kreditne kartica mogu biti izvrsna stvar ili totalna katastrofa, ovisno o tome kako je vlasnik upotrebljava.

Iako vjerojatno nećete u pakao počinite li ijedan od ovih "sedam smrtnih grijeha", financijska situacija u kojoj ćete se naći bit će svakako bolna piše internetska stranica MSN Money.

Grijeh prvi: proždrljivost - trošenje na karticu do maksimuma. Samo zato što vam je kartična kuća dala limit od šest tisuća dolara, to ne znači da morate i otići u toliki minus. Oni koji ne budu kadri plaćati mjesečne obroke, vjerojatno će završiti u dugu.

Grijeh drugi: oholost - zbog koje ne provjeravate kreditni status. Mislite da ste izvanredno kreditno sposobni, a ako se u statusu potkrade pogreška, a to je moguće, lako se može dogoditi da vam se smanji kreditna sposobnost, piše internetska stranica MSN Money i preporučuje da ga barem jednom na godinu provjerite, ili uoči dizanja nekog velikog kredita, kako vas ništa ne bi iznenadilo.

Grijeh treći: bludnost - nude vam se, a vi ne birate. Sigurno jesu privlačne pogodnosti koje se nude s novom karticom, ali to ne znači da morate uzeti baš svaku. I previše kartica može vam ugroziti kreditnu sposobnost. Zato svojem osobnom kartičnom arsenalu dodajte po jednu na godinu i zaustavite se na tri ili četiri koje možete redovito plaćati.

Grijeh četvrti: pohlepa - dizanje gotovine. Katkad se čini kako je sjajno što možete kreditnom karticom dignuti gotovinu, ali kamate su znatne. Zato je najbolje kreditnom se karticom služiti samo u slučajevima kad se plastikom kupuje nešto što ćete platiti kad ‘sjedne‘.

Grijeh peti: zavist - baš želite zlatnu karticu kakvu ima vaš prijatelj. Vaš prijatelj svjetski putnik možda stalno plaća karticom koja mu nudi otmjene aerodromske VIP salone i besplatne milje, ali nemojte zbog ljubomore uzeti tu karticu. Radije se upitajte kakva je kartica prikladnija za vaš životni stil, možda nađete neku koja ne zaračunava godišnju članarinu i na kojoj će vaše ime mnogo bolje izgledati.

Grijeh šesti: srditost - zbog gnjeva najednom režete sve kartice. Oni koji su se na ‘plastiku‘ opekli, možda će i pasti u iskušenje da prerežu sve kartice iz novčanika i zatvore sve račune, ali gnjev je ipak bolje obuzdati. I zatvaranje računa negativno utječe na vašu kreditnu sposobnost, osobito ako ona kartica koju ipak kanite zadržati zadužena blizu maksimuma.

Grijeh sedmi: lijenost - ne provjeravate mjesečne izvatke. Lako je ugovoriti trajni nalog i zaboraviti na kreditnu karticu, posebno ako je ne upotrebljavate prečesto. Ali loše je prestati provjeravati mjesečne izvatke jer se može dogoditi da plaćate stvari na koje ste se pretplatili i sasvim zaboravili. Osim toga, moguće su i razne prijevare, pa i krađa identiteta.

20. travanj 2024 00:18