Znanja
StoryEditor

Snažni rast cijena sojine sačme i sojinog zrna

05. Prosinac 2013.

Protekli je radni tjedan za Amerikance bio vrlo kratak radi Dana zahvalnosti koji se obilježavao u četvrtak. Za neka je poduzeća već i srijeda bila zadnji radni dan. Cijena kukuruza je imala nizvodni trend proteklog tjedna radi odbijenica koje su stizale iz Kine i očekivanja većih zaliha kukuruza. Izvoz kukuruza ide dobro i u skladu s očekivanjima.

Tržišni stručnjaci ne vide puno potencijala za porast cijena kukuruza u kraćem roku, a u slučaju da se situacija u Kini još pogorša cijene bi mogle dodatno padati.

Cijene sojine sačme i sojinog zrna su cijelog proteklog tjedna snažno rasle radi velike potražnje za spot isporukom starog uroda. Zanimljivo je napomenuti da ako se ovaj trend nastavi Amerika će cijeli svoj godišnji urod izvesti u rekordnom roku od 4 mjeseca što objašnjava zašto je pritisak na cijenama sojine sačme i sojinog zrna tako velik. Naravno, mnogo o izvoznim brojkama ovisi potezi Kine u narednih nekoliko tjedana.Gledajući cijene sojine sačme i prateći potražnju ovih dana teško je naći dobar razlog radi kojeg bi cijene počele padati. Možda ćemo biti pametniji nakon što dobijemo više informacijama o usjevima u Argentini i Brazilu ili približne brojke o količini koju je kupila Kina.

Ulov ribe u Peruu dobro napreduje sa nešto više od 900,000 t ribe do sada što prosječno iznosi oko 50,000 t po danu. Proteklog je tjedna bilo vrlo teško pronaći novi izvozni posao radi praznika u SAD-u.

Trgovci u Peruu nagovještaju da će idućeg tjedna biti moguće tovariti nove količine ribljeg brašna što će nam pokazati kako je brzo moguće organizirati i tovariti robu, te koliko dugo će biti moguće pronalaziti kontejnere za otpremu.

Prema brojkama koje stižu iz Perua zalihe ribljeg brašna rastu ,a prodaja je sa 125,000 t premašila proizvodnju. Proizvedena količina mora biti dostatna do svibnja 2014. kada će na raspolaganju biti novo riblje brašno od sljedeće ribolovne sezone.

Analizirajući potražnju, ulov, te zalihe ribljeg brašna možemo zaključiti da je situacija prilično uravnotežena te da nema razloga očekivati velike promjene cijena u bilo kojem smjeru.Jedna od većih promjena u Peruu je odluka Vrhovnog suda o neustavnosti ribolovnih restrikcija vezanih za off-shore koridore. Od sada će biti industrijskim flotama biti dozvoljeno loviti i na koridoru od 5 do 10 milja, dok im je do sada bilo dozvoljeno loviti na koridoru +10. Ova odluka poboljšati će ribolov te pospješiti ispunjenje ribolovne kvote.

Kao potencijalna konkurencija Peruu tvrtka iz UAE planira uzgajati losose u pustinji kako bi opskrbila domaću potražnju. Planiraju postaviti rashladne bazene u kojima će uzgajati losose i za dvije godine plasirati će robu na tržište po konkurentnim cijenama.

Zamislite rashlađene bazene lososa u pustinji…sretno im bilo!

01. svibanj 2024 07:30