Znanja
StoryEditor

Sojina sačma i sojino zrno najveći gubitnici

12. Ožujak 2015.

Bili smo crvenilu na burzi tj.padanju svih cijena žitarica na Chicago Mercantile Exchange-u. Cijena kukuruza je konstantno oscilirala, padala i rasla da bih na kraju završila +/- 2 USD/mt. Bilo je za očekivati da će cijene snažnije pasti nastavno na cijene sojinog zrna i pšenice što se na kraju nije dogodilo.

Pretpostavlja se da neće biti značajnijih pomaka u cijeni sve do objave novog USDA izvještaja o sadnji koji se očekuje krajem mjeseca.

Najveći gubitnici prošlog tjedna su sojina sačma sa minusom od 14-15 usd/t i sojino zrno koje je palo za 16 usd/t. Izgleda da je štrajk kamiona u Brazilu okončan i isporuke će ponovno krenuti. Žetva u Argentini je u tijeku, te se predviđa da će biti i veća nego što je prognozirano.

S druge strane, za očekivati je da će ukupna brazilska žetva biti manje za 1% od očekivanog.

Za vrijeme štrajka u Brazilu pričalo se o tome kako će Kina prebaciti posao iz Brazila u SAD. No kako je štrajk u Brazilu okončan Kina opet posluje sa Brazilom i razmišlja o otkazivanju narudžbi sojinog zrna iz Amerika. Ponekad je pametno ne vjerovati svemu što čujemo…

Pričekati ćemo USDA izvještaj idućeg tjedna.

Iako je cijena na burzi značajno pala dobavljači dižu premije dok odnos €/$ nikome ne ide u prilog. Od početka tjedna cijena sojine sačme na paritetu FCA Koper porasla je za 15 €/T. Riječka luka tovari posljednje tone sojine sačme. Do dolaska novog broda sav posao prebacuje se u Koper.

Peruanska vlada je objavila kako će istraživački ribolov započeti 12.ožujka u južnoj regiji zemlje. Oko 50-tak brodova sudjeluje u pet zemljopisnih područja na jugu. Biti će to petodnevni period nakon kojega će vlada koristiti rezultate kako bi odredila kvote i ribolovna područja.

Industrija očekuje kako će sve proteći bez problema i kako će ribolov započeti krajem ožujka.

Na sjeveru nema većih promjena, jedan brod provodi istraživačko putovanje.

Što se više bliži nova sezona u Peruu biti će sve teže održati cijene na postojećem nivou.

Južnoameričko riblje brašno je 300 usd/t skuplje od proizvodnje iz sjevernog Atlantika, stoga će svakako korekcije morati biti učinjene.

23. travanj 2024 09:34