Znanja
StoryEditor

Sojine sačme neće nedostajati

18. Lipanj 2015.

U svom prošlom izvještaju pisala sam o dosada najvećem brodu M/V Tou Tou sa sojinom sačmom koji je pristigao u luku Koper. Navedeni brod je istovario impozantnu količinu od cca.70.000 t, te je povodom toga prošlog tjedna upriličena proslava u Portorožu. Nakon dugog vremena poslovni partneri iz raznih dijelova Europe su se imali priliku susresti i razmijeniti mišljenja o tržištu.

Konačno sam upoznala neke od kolega sa kojima godinama uspješno poslujem…

Drugog dana organiziran je obilazak koparske luke koja je postala jedna od najboljih luka u Europi. Svaka roba je primjereno skladištena, cijeli sustav je odlično organiziran i povezan, a utovari su mogući i vikendom.

Prošlog tjedna na tržištu žitarica sve cijene su padale. Stručnjaci kažu da USDA WASDE izvještaj nije imao učinka na cijene no smatram da to u potpunosti nije točno.

Cijena pšenica je pala radi procjene USDA o visokom urodu i slabosti o novom urodu sojinog zrna također proizlazi iz navedenog izvještaja.

Cijene sojine sačme i sojinog zrna također su pale što se događa iz godine u godinu kada ponuda poraste. Nikada nema dovoljno zrna kako se približavamo kraju godine nevezano na mišljenja stručnjaka i izvještaja.

Postoje komentari o trenutačnoj kiši , i o tome je li dobra ili loša za sojino zrno. Dok neki smatraju da je preteška i da će prouzročiti presađivanje soje istovremeno mnogi trljaju ruke jer smatraju da će izgubljeni usjevi potaknuti porast cijena.

Brazilska vlada je podigla procjenu sojinog zrna za 1 milijun mt na 96 milijuna mt.

Svakako pred nama nisu dani ni mjeseci u kojima će nedostajati sojine sačme.

Trenutačno ne postoje faktori koji bi mogli potaknuti porast cijene kratkoročno, eventualno previše ili premalo hektara, no uskoro ćemo vidjeti…

Na tržištu ribljeg brašna sjeverni Peru se bliži ispunjenju kvote. Prema zadnjim brojkama nedostaje još samo 250 000 mt do ispunjenja što znači da ulov za sada iznosi 2,33 milijuna mt.

Kupci iz Kine se još ne odlučuju za nabavku jer očekuju još niže cijene. Cijene su pale za 300 USD/t no ozbiljniji kupci očekuju nastavak trenda pada.

Prema izvješćima za period od siječnja do svibnja Kina i dalje čini 77 % izvoza peruanskog ribljeg brašna stoga je Kina posljednjih dana jedino izgledno tržište za plasman robe.

25. travanj 2024 15:37