Znanja
StoryEditor

Sojino zrno pod utjecajem događanja u Kini

25. Rujan 2015.

Cijene svih žitarica na američkoj robnoj burzi u Chicagu proteklog tjedna su pale osim cijene pšenice koja je završila tjedan na nivou na kojem ga je i započela.

Sojino zrno je pod utjecajem događanja u Kini. Čim se pojave nove negativne vijesti iz Kine cijene postaju sve niže. Zanimljivo je napomenuti da je Kina kupila američko sojini zrno no zabrinutost oko buduće nabavke istog izgleda mnogo važnije.

Vremenski uvjeti u Americi narednih nekoliko dana će biti idealni, suho i sunčano vrijeme omogućiti će farmerima da izađu na polja i započnu za žetvom.

Trenutno ne postoje razlozi zbog kojih bi mogli očekivati skok cijena. Pred nama je razdoblje sa niskim i možda još nižim cijenama sojinog zrna i sojine sačme.

Cijene kukuruza su bile nešto više početkom prošlog tjedna no onda je tržište „skliznulo“ iako ne postoji opravdanje za niže cijene. Žetva je započela u većini SAD-a ,u ovo doba godine cijene znaju biti na najnižem nivou što će biti slučaj i ove godine u rujnu i listopadu.

Stručnjaci smatraju da će cijene porasti i 10 usd/t čim prođe početni pritisak oko žetve.

Prema viđenjima mnogih cijene futures-a i cijene USDA-a za početak 2016.godine biti će više od trenutačnih cijena.

Glasine iz Ukrajine govore o 15% nižem usjevu kukuruza od onoga što je USDA zadnje predvidjela. Ukoliko se brojke pokažu točnima mogle bi imati ozbiljan utjecaj na izvoz ukrajinskog kukuruza i na potrošače kukuruza u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

 

Veliki potres u Čileu je uzdrmao i posao sa ribljim brašnom posebice zbog zabrinutosti da bi čileanska industrija mogla biti teško oštećena iako je još prerano o tome govoriti.

Prije samog potresa posao sa ribljim brašnom je bio vrlo tih jer nema većih neprodanih količina i kupaca na tržištu . Situacija u Čileu će najvjerojatnije potaknuti porast cijena i naći više kupaca.

Godišnja konferencija IFFO-a ( International Fishmeal & Fish Oil Organisation) održati će se u Berlinu krajem rujna, te će svi iz industrije biti prisutni. U tri dana koliko traje konferencije odraditi će se mnogo posla o kojem ćemo znati više po završetku Konferencije.

25. travanj 2024 02:28