Znanja
StoryEditor

Srednji menadžment treba osloboditi analiza i izviješća koje treba automatizirati

29. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

IT sektor danas ide uz bok s poslovanjem. U suradnji s marketingom, financijama i ljudskim resursima, IT pokreće inovacije, unaprjeđuje operacije i povećava profit.

To je misao vodilja koja se provlačila kroz većinu predavanja održanih danas u hotelu Sheraton u sklopu IBM Dana pametnih rješenja koji je ponudio ukupno 24 predavanja u četiri dvorane.

Uvodna su predavanja održali Damir Zec, poslovni direktor IBM-a Hrvatska, Randolph Moorer, IBM-ov Vice President – Software za centralnu i istočnu Europu, Derek Starling, zSoftware prodajni menadžer IBM-a za centralnu i istočnu Europu te Hrvoje Somun, Predsjednik uprave APIS IT.

Moorer je na primjerima raznih tvrtki koje surađuju s IBM-om objasnio koje su prednosti individualnog pristupa korisnicima, odnosno koje su prednosti segmentiranog marketinga nad generalnim. Prema nekim podacima, tvrtke koriste, ako uopće koriste, samo 25 posto podataka o korisnicima i to je nešto što treba promijeniti i pametno iskoristiti.Somun je iskoristio priliku kako bi naglasio da je APIS IT već 50 godina prisutan na hrvatskom tržištu te da od samih početaka surađuju s IBM-im.

Vedran Travica, stručnjak za Performance Management IBM-a za jugoistočnu Europu, je u sklopu svog predavanja ‘Kako dobre ideje pretvoriti u uspješnu financijsku godinu‘, objasnio kako je za uspjeh potrebno osigurati operativnu učinkovitost, optimalno koristiti pojedine resurse, pratiti rezultate i automatizirati proces. Naglasio je problem brojnih kompanija, a taj je da srednji menadžment radi sve osim svog posla, odnosno previše vremena provodi baveći se izvješćima i analizama koje je zapravo potrebno automatizirati.

Ivan Radić iz tvrtke mStart, koja trenutno broji 140 stručnjaka, a bavi se obradom i prebacivanjem transakcija, e-poslovanjem te savjetovanjem i integracijom sustava, održao je predavanje ‘Analitika u oblaku – Primjena u Agrokor grupi‘.

- Konsolidirali smo infrastrukturu, znanja i tim te na taj način došli do gotovo privatnog Clouda – kaže Radić.

Objasnio je kako su u mStartu formirali model prema kojem svojim klijentima pristupaju kao privatan Cloud. Agrokor, recimo nema IT stručnjake i koristi njihove usluge, za razliku od Leda koji ima kompleksnije zahtjeve pa stoga ima tim stručnjaka educiranih od strane mStarta.

Logičan korak dalje, tvrdi Radić, jest sve ove usluge nuditi prema van, pri čemu im je pomogao IBM. Trenutno rade na pilot projektu izvještavanja Konzumovih dobavljača.

Robert Božić, IBM-ov Big Data Leader za centralnu i jugoistočnu Europu, u svojem je predavanju pokušao izložiti goleme koristi od Big Data analize. Primjerice, Institut za tehnologiju iz Ontarija koristi Big Data radi poboljšanja kvalitete brige pa prijevremeno rođenu djecu, pri čemu u samo jednoj sekundi inkubator putem senzora šalje i do 1256 podataka.

Analiza tako velikih i opsežnih količina podataka korisna je iz brojnih razloga. Jedan je dubinsko poznavanje korisnika, a drugo razumijevanje operacionalizacije, odnosno održavanje opreme i identificiranje potencijalnih problema.BMW je, primjerice, imao probleme s jednom linijom žarulja za automobile. Big data analizom, ustanovljeno je da je riječ o razlici u temperaturi proizvodne trake.Treće, Big Data analiza korištena je za smanjivanje rizika i opasnosti.

Najviše upita vezanih uz Big Data danas odnosi se na traženje novih ideja i usluga koje bi se mogle prodavati u kombinaciji s pojedinim proizvodom. Tako je tvrtka Phillips, recimo, uložila u projekt ‘Reinventing the light bulb business‘, odnosno u pametne ulične lampe koje analiziraju stanje u prometu, gase se ako je previše svjetla, reagiraju na prometne nesreće i slično.

Edo Pavić, direktor centralnog planiranja u Krašu, održao je predavanje pod nazivom ‘Analitika jučer, danas i sutra‘. Kraš je predstavio kao tvrtku staru više od sto godina, koja godišnje proizvede 36 tona proizvoda te godišnji prihod od 200 milijuna američkih dolara.

Kraš je u informatiku počeo ulagati krajem devedesetih, a danas poslovanje ne mogu zamisliti bez informacijskog sustava KISPO, koji je započeo s radom 2003. godine.KISPO se koristi na svim razinama poslovanja – koriste ga korisnici, prodaja, marketing, logistika, nabava, proizvodnja, financije, kontroling i ljudski potencijali.

Kraš nije upao probleme 2008. ili 2009., početkom krize, već dolaskom velikih trgovačkih lanaca koji su imali jako veliku ponudu kojoj Kraš tada nije mogao konkurirati, kaže Pavić.Međutim, stvari su se promijenile, što je vidljivo i brojki – 2004. godine Kraš je imao tek 600 proizvoda, a danas na tržištu nudi čak 1350 različitih proizvoda.

Cilj Kraša, zaključio je Pavić, jest voditi se idejom ‘Pravi proizvod na pravom mjestu u pravo vrijeme po pravoj cijeni‘.

26. travanj 2024 11:23