Znanja
StoryEditor

Stagnacija u karijeri ne mora biti negativan proces

24. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Kretanje i rast su radnje kojima se najčešće opisuju pozitivna događanja u poslovnom svijetu. Bez rasta nema ni uspješnog biznisa. No, što ako osjećate da vam je karijera zapela na mrtvoj točki?

Postoji mnogo razloga zašto se možete tako osjećati. Možda unutar vaše tvrtke nema  novih šansi za vas. Ako radite u manjoj kompaniji to se može dogoditi vrlo brzo, a i u onim većima takav slučaj je češći nego što možda mislite. Ili ste pak toliko dobri u svome poslu da ste sve izazove preskočili i više nemate nikakve motivacije. Dosada, strah od promjene ili nedovoljno aktivnost i uključivanje u rad  također su mogući uzroci vaše stagnacije. Neki ljudi ,pak, zbog privatnog života odluče staviti posao na čekanje. Osnivanje obitelji ili izvan poslovne aktivnosti koje ih više ispunjuju bitnije su im od onog što se događa na radnom mjestu.

Kako god bilo, kako se vratiti na pravi put, jednom kada shvatite da je vrijeme za to?

Stagnacija ne mora nužno biti negativna stvar. To vrijeme možete iskoristiti za razmisliti gdje se trenutno nalazite u životu, te koje su vam ciljevi za budućnost. Ako se penjete na vrh planine, dobro je stati, odmoriti se, skupiti snage, te razmisliti kako dalje. Isti princip ponekad je dobro primijeniti i na karijeru. To vrijeme možete iskoristit i za učenje novih vještina i usavršavanje starih.

Razmišljate strateški, napravite plan. Vrlo je lako ponovo zapeti jednom kad se odlučite pokrenuti, tako da si odredite krajnji rok kada ćete započeti s konstruktivnim radom i pomaknuti se s mrtve točke. Pronađite nove motive koji će vam dati snage u daljnjoj karijeri. Nemojte da vam samo povišica ili unapređenje budu prioriteti.  Neka to bude strast prema novim projektima ili usavršavanju samoga sebe koje ćete kroz taj proces postići.

Ako mislite da je vaša tvrtka razlog jedini razlog vaših problema, onda  ako je to itekako moguće u ova teška vremena, svakako promijenite radno mjesto. Nova okolina i promjena rutine mogu vam pomoći da se ponovo osjetite živima, te da se vratite u utrku.

Dakle, ako počnete osjećati da ste zapeli na jednom mjestu, nema razloga za paniku i anksioznost. Budite smireni i okrenite situaciju u svoju korist. Shvatite to kao priliku za odmor nakon koje ćete se lakše pripremiti za sljedeće napore i moguće uspjehe koji su tek pred vama.

23. travanj 2024 18:18