Znanja
StoryEditor

Stakleni strop i stakleni lift

17. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Tema jedne panel diskusije na nedavno održanoj Liderovoj konferenciji Žene u biznisu je bila: Postoje li muški i ženski poslovi?, dok se druga panel diskusija bavila dobro nam poznatim ‘staklenim stropom‘.

Međutim, ove dvije teme i nisu toliko različite jer se iza muško/ženskih poslova krije još jedna staklena prepreka – ‘stakleni lift‘ (glass escalator). U svijetu, a i kod nas, industrije u kojima dominiraju žene su obrazovanje, zdravstvo, socijalna skrb te uslužne djelatnosti. U svim ostalim djelatnostima dominiraju muškarci. Prema istraživanju New York Timesa, u posljednjih 10 godina muškarci sve više ulaze u industrije u kojima dominiraju žene u potrazi za većom sigurnosti posla i boljom ravnotežom privatnog i poslovnog života.

I tu se događa fenomen ‘staklenog lifta‘: muškaraci puno brže napreduju, neki nevidljivi lift ih diže gore na hijerarhijskoj ljestvici. Dodatno, u prosjeku su puno više i plaćeni od žena u navedenim industrijama. Caren Goldberg s američkog Kogod School of Business je istraživala ovaj fenomen i utvrdila da muškarci na primjer u američkom zdravstvu čine manje od pet posto zaposlenih, ali je njihov udio puno veći na menadžerskim pozicijama.

Kod nas ne postoje službene statistike o udjelu žena i muškaraca po industrijama, ali ako malo ‘guglamo‘, gledamo po medijima, nije baš da se ne spominju ravnatelji škola, bolnica, dekani fakulteta….za pretpostaviti je da i kod nas vjerojatno muškarci čine veći postotak na vodećim pozicijama u ovim industrijama od njihovog ukupnog udjela u cijeloj industriji.‘Stakleni lift‘ je djelomično uzrokovan stereotipom da se uloga menadžera poistovjećuje s muškarcem, prekidima u ženskim karijerama zbog porodiljnih dopusta te svjesnim odabirom ovih ‘mirnijih‘ industrija zbog obiteljskih obaveza. Ali ne mogu se oteti dojmu da se tu zapravo najviše očituju stvari koje muškarci puno bolje rade od žena: bolje prezentiraju sebe i svoja postignuća, puno bolje pregovaraju za svoju plaću, ulažu u kontakte sa sponzorima koji ih mogu dalje ‘pogurati‘… Kada netko s tim osobinama dođe među one koje ove stvari puno lošije rade, logično je da će odskočiti, zar ne?

Ivana Matić, CEO Women in Adria

16. travanj 2024 21:46