Znanja
StoryEditor

Startup ili korporacija – što je bolji karijerni potez?

31. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Vjerojatno su vam poznate prednosti i nedostaci jedne i druge opcije. Velike kompanije imaju fiksno radno vrijeme, a startupi su fleksibilniji. Velike kompanije imaju brojne povlastice, ali u startupima imate besplatan ručak (i možete dovesti kućnog ljubimca na posao).

Ono o čemu se rijetko raspravlja jest što je, u kontekstu dugoročne karijere, bolji potez. Zapravo, sve ovisi o vama.

Ukoliko nemate jasnu sliku kakvu karijeru želite i čime se točno želite baviti, startup je vjerojatno bolje rješenje. Startup kompanije najčešće imaju malo zaposlenika, stoga ćete obavljati više različitih poslova. Riječ je o dinamičnim poslovima, na kojima ćete razviti brojne vještine, što vam ostavlja otvorenu priliku da shvatite što točno želite. S druge strane, poslovi u korporacijama su usko definirani, što znači da ćete se možda pronaći na poziciji koja vas uopće ne zanima.

Isto tako, pripremite se da ćete u startupu puno više stvari morati naučiti samostalno. U korporacijama ćete, pak, imati stručno vodstvo u vidu nadređenih ili iskusnijih kolega. Pitanje je samo što je vama potrebno da biste uspjeli. Ako uživate u rizicima i istraživanju, ako ste spremni preuzeti inicijativu i učiti iz vlastitih pogrešaka, startup je mjesto za vas. Međutim, ukoliko vam treba vodstvo ili stremite promaknuću, vjerojatno biste se bolje snašli u korporaciji.

Utjecaj

Generalno gledajući, unutar korporacije ćete imati znatno manji utjecaj i autoritet. Startup pruža znatno više uvida u cjelokupan poslovni proces, znatno više samostalnosti u donošenju odluka i veću mogućnost interveniranja u taj proces.

Na koncu je bitno primijetiti kako ni na jednu ni na drugu situaciju ne bi trebalo gledati kao na bolju ili lošiju. Sve ovisi o trenutnim idejama o vlastitoj ulozi u nekom poslovnom procesu. Sve je, dakle, na vašem karakteru, načinu na koji promatrate svijet rada i jedinstvenim potrebama.

20. travanj 2024 20:58