Znanja
StoryEditor

Stigla korekcija cijena koja se čekala od svibnja

08. Kolovoz 2013.

U protekla 2 tjedna, od zadnjeg izvještaja, većina cijena roba na CBOT-u su drastično pale. Tako je cijena sojine sačme par dana padala za čak 20 $/st što je bio maksimalni limit inače bi cijene pojedinih roba u danu možda čak pale i za 50$/st.

Ova korekcija cijena očekivala se i čekala još od mjeseca svibnja.

Sada je pravo vrijeme za fiksiranje burze za one trgovce koji su u pravo vrijeme, kad je burza bila vrlo visoka, kupili niske tj.povoljne premije!

Na tržištu kukuruza se procijenjuju veće dostupne količine nego što je USDA izvještaj predvidio što će također rezultirati nižim cijenama kukuruza na tržištu. Izvrsne vremenske prilike i kiša garantiraju da će cijene soje u narednih nekoliko tjedana držati ili čak pogurati cijene prema dolje.Jedino bi ogromna potražnja mogla uzdrmati tržište i malo pogurati cijene u zeleno tj. krenuti uzlaznom putanjom.

Prvi puta nakon nekoliko tjedna nije bilo promjena u cijeni ribljeg brašna iz Perua. Kvota je skoro ispunjena, te je ostalo 50.000 mt ne ulovljene ribe.Prema izvještajima o trgovini na zalihi je jos cca 100.000 t peruanskog ribljeg brašna što neće nikako pokriti potražnju do novog izlova koji je tek u studenom i prosincu. Radi dostupnih informacija o zalihama i novom izlovu izglednije je da će cijene ribljeg brašna na tržištu rasti nego padati.

Iva Marđetko Mateš, Vajda Elvit

26. travanj 2024 11:56