Znanja
StoryEditor

Što Google zna i može, a drugima nedostaje

03. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Supermoćni i gotovo sveprisutni Google pretekao je sve svjetske medije na ljestvici najomiljenijih brendova među oglašivačima.

To pokazuje najnovije istraživanje agencije Advertiser Perceptions koja se hvali da je glavni svjetski dobavljač podataka i uputa medijskim kućama kako bi poboljšale prodaju oglasnog prostora. Što Google zna i može, a drugima nedostaje, pitali smo domaće stručnjake u oglašavanju.

Tin Kadoić, kreativni direktor digitalne agencije Brlog koja je dio Grupe Brukete&Žinića, objašnjava da Google ima tržište veće od drugih.- Doslovno jednim klikom mogu se naciljati velika tržišta popust Sjedinjenih Američkih Država ili mala poput Slovenije. Jednostavnost i doseg usluge nisu mjerljivi ni s jednim konkurentom - tvrdi Kadoić.O tehnikama za prodaju oglasa kojima se Google služi, govori da je prednost te globalne kompanije u tome što mu je platforma za oglase Search tražilica, koja je najpoznatija stranica na svijetu.- Tako dolazi do običnih korisnika. Za razliku od konkurenata organizira i konferencije, manje manifestacije, ima predstavništva u gotovo svim svjetskim državama te se općenito brine za agencije s kojima surađuje - kaže Kadoić i napominje da također mnogim kampanjama, edukacijom i eksperimentima dižu svijest o brendu, o tome što je se sve može na njihovoj platformi. Uz to nude mnogo dostupnih i besplatnih alata s pomoću kojih se jasno može vidjeti što se pretražuje te koliki će doseg i potencijalni uspjeh imati oglas.Zašto Google pogađa u sridu na globalnoj i lokalnoj razini, Kadoić objašnjava time da je ta tražilica najbolja u mogućnosti relevantnog ciljanja.- Mogućnost širokog ciljanja dostupna je svima, ali oglasi pogađaju i na lokalnoj razini: primjerice preciznim ciljanjem može se pronaći baš onih 45 korisnika koji traže ‘bricu na Kvatriću’. Istim procesom mogu se naći i korisnici koji pretražuju ključnu riječ ‘toys’, a žive u Velikoj Britaniji. Oglasi pogađaju zato što se pojavljuju kontekstno, točno kad ih korisnik treba - uvjeren je Kadoić.

S njime se slaže Sanja Đekić, direktorica u Digital Vivakiju Hrvatskoj i BiH. U Googleu, kaže ona, uz iskustvo i znanje te količinu informacija i izravnih ulaznih podataka koje dobivaju s oglašivačke platforme Adwords te druge platforme u vlasništvu, bazne tražilice ili Analytics, osim što imaju uvid u doslovno sve informacije u svijetu, neprekidno poboljšavaju usluge osmišljavajući rješenja koja postaju trendovi na globalnoj online sceni.- Osim klasičnih, SEM-kampanja Google nudi mnogo drugih oglašivačkih rješenja: oglašavanje na displeju, mobilne oglase te ‘in-application’ pozicioniranje oglasa. Najveća prednost u odnosu na druge medijske kuće ili oglašivačke platforme jest u tome što Google u stvarnom vremenu oglašivačima omogućuje da svoje kampanje osmisle i optimiraju prateći ponašanje i reakciju korisnika na plasirane oglasne poruke - kaže Đekić i napominje da tehnologija koja stoji iza naizgled jednostavnog sustava oglašivačima omogućuje jasnu i izravnu komunikaciju s korisnicima, njihovim potencijalnim potrošačima. Algoritmi kojima se koriste daju relevantne rezultate: korisnicima pružaju informacije upravo kad im trebaju.- Budući da se oglašavanje na Googleovim platformama temelji na aukcijskom modelu zakupa, do izražaja dolazi spretnost oglašivača ili agencija koje svakodnevnim upravljanjem i optimiranjem kampanja i oglasa osiguravaju sebi ili klijentima idealan omjer između uloženog i dobivenog. Budući da spretnost nije dovoljna za profesionalne rezultate, Grupa Vivaki u suradnji s Googleom razvija alate i stalno ulaže u izobrazbu, što je preduvjet za kvalitetno upravljanje kampanja i njihovu optimizaciju - nastavlja Đekić.

Prva tehnika kojom se Google služi, kaže Đekić, savršeno je tržište, odnosno njegov proizvod - tražilica - gdje se susreću, i to tim redoslijedom, potražnja (krajnji korisnik ili kupac pretražuje, traži proizvod ili uslugu) i ponuda (vlasnik traženog proizvoda ili usluge koji na Googleu ima dvije prilike: dobro pozicionirati svoj proizvod ili uslugu optimizacijom stranice, tzv. SEO-om, ili oglašavanjem, tzv. SEM-om). Druga je tehnika optimizacija procesa od svoje online, 24 sata na dan dostupne RTB-platforme (engl. real time bidding), koju je prirodno povezati s besplatnim Analytics.omom; jednostavno je povezati, pratiti i optimirati prodajni kanal oglašivača (purchase tunnel). Od ostalih tehnika Đekić izdvaja mogućnost centraliziranog upravljanja kampanjama i proračunima na bilo kojem tržištu te mnogo mogućnosti ciljanja korisnika: od ključnih riječi do interesa, tema i sadržaja koje pretražuju preko tema koje obrađuju mediji, uređaja (kao i operativnog sustava kojimk se koriste, pa i proizvođača uređaja) kojim se spajaju na internet do mogućnosti koja još nije dostupna na našem tržištu, ciljanja prema spolu i dobi.

19. travanj 2024 20:08