Znanja
StoryEditor

Što je novoga u području interne revizije i kontrole?

02. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Od 24. do 26. rujna 2015. u Opatiji je održano 18. savjetovanje Interna revizija i kontrola. Ovo tradicionalno godišnje savjetovanje internih revizora organizirala je Sekcija internih revizora koja djeluje u okviru Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika Zagreb.

Savjetovanje je bilo namijenjeno, prije svega, internim revizorima, članovima revizijskih odbora, menadžmentu ali i svim drugim osobama koje interesira interna revizija i kontrole. Sekcija internih revizora je oblik dobrovoljnog udruživanja stručnjaka koji se bave internom revizijom i pravnih osoba koji sudjeluju u promicanju zajedničkih strukovnih interesa i ciljeva. I ove godine organizatori savjetovanja vodili su računa o aktualnostima profesije internih revizora te su pozvali vodeće stručnjake koji rade na području interne revizije ili na područjima koja su usko povezana s internom revizijom da pripreme i izlože radove na ovom stručnom skupu. Da u praksi postoji potreba za ovakvim načinom stručnog usavršavanja iz područja interne revizije i kontrola dokazuje i činjenica da je skup bio izrazito dobro posjećen, što potvrđuje i veliki broj sudionika skupa. Veliki broj stručnjaka iz privatnog i javnog sektora bilo je u prilici čuti što je novo u području interne revizije i u kojem smjeru se razvija ova profesija. Naime, Sekcija internih revizora datira unazad 18 godina kada je osnovana sa zadatkom povezivanja stručnjaka koji rade na području interne revizije, praćenja objavljenih radova i studija vezanih za profesiju, te promicanja značenja i ugleda struke internih revizora. Od 2006. godine Sekcija surađuje s Hrvatskim institutom internih revizora a u povijesti rada Sekcije potrebno je izdvojiti i suradnju s Europskom konfederacijom instituta za internu reviziju (European Confederation of Institutes of Internal Auditing – ECIIA).

Savjetovanje ‘‘Interna revizija i kontrola‘‘ trajalo je tri dana tijekom kojih su brojni stručnjaci iz zemlje i inozemstva izložili svoje radove. Prezenteri i moderatori savjetovanja jesu ugledni stručnjaci iz područja revizije i računovodstva, Hrvatskog instituta internih revizora, Instituta internih revizora Bosne i Hercegovine, predstavnici revizorskih društava, Ministarstva financija, Državnog ureda za reviziju, znanstvenih i stručnih institucija te brojnih poduzeća iz prakse.

02. svibanj 2024 11:54