Znanja
StoryEditor

Što je potrebno da biste bili uspješan mentor?

05. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Mentorstvo je odnos koji se razvija, partnerstvo u kojem iskusna osoba vodi manje iskusnu ili neiskusnu osobu te razvija njezine sposobnosti.

Neke od temeljnih odlika koje bi mentor trebao posjedovati su interes za predmet i osobu koju podučava, posvećenost procesu, uvjerenje da je ‘učenik‘ jednako posvećen odnosu, samopouzdanje, komunikacijske vještine, sposobnost slušanja, entuzijazam, osobni interes za uspjeh te želja za napredovanjem.

Što je potrebno da bi takav odnos bio uspješan? Donosimo nekoliko savjeta:

Pružajte povratne informacije

Pružanje pozitivnih, ali konstruktivnih povratnih informacija koje će biti podrška, ali i vodilja za daljnje napredovanje, ključna je sposobnost i sastavni dio svakog mentorskog odnosa. Mentor bi trebao ohrabrivati postavljanje pitanja te inicirati interakciju.

Slušanje

Sposobnost slušanja i razumijevanja problema s kojima se ‘učenici‘ susreću je potencijalno kamen temeljac mentorskog odnosa. Ukoliko se pravilno adresiraju i razriješe problemi, napredak je neupitan.

Proces učenja

U već odmaklom stadiju odnosa mentor bi trebao one koje podučava poticati na znatiželju i samostalnost. Od ‘učenika‘ se očekuje proaktivnost.

Davanje primjera

Mentor bi trebao predstavljati oličenje osobnih i profesionalnih kvaliteta kojima ‘učenik‘ stremi. Drugim riječima, trebao bi biti uzor. Uzor je osoba koja je pronicljiva, koja je dobar slušač, koja pruža podršku i konstruktivne kritike, izaziva divljenje kolega i na raspolaganju je.

24. travanj 2024 06:03