Znanja
StoryEditor

Što je potrebno za uspješnu provedbu energetske obnove zgrada?

30. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

U organizaciji Hrvatske udruge proizvođača toplinsko fasadnih sustava održana je panel diskusija s temom Uspješni europski projekti energetske obnove javnih i privatnih zgrada.

Energetska učinkovitost i obnova pročelja zgrada ima više korisnih stvari za kompletno društvo. Osim ušteda i smanjenja zagađenja otvaraju se nova radna mjesta i pokreću se investicije. U uvodnom dijelu zamjenica ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Ane Pavičić Kaselj predstavljeni su programi koje Vlade planira pokrenuti. - Pokrećemo tri glavna programa a to su obnova zgrada javnog sektora, stambenih zgrada i komercijalnih zgrada. Na taj način želimo potaknuti investicije, cilj je zaposliti ljude i na taj način podići našu industriju. Ako ne smanjimo troškove nismo konkurentni Europi. Ovo je naša prilika - rekla je Pavičić Kaselj.

Ministarstvo je dodatno definiralo pravilnicima i uredbama ovo područje, a najviše se pojašnjava svrha energetskog snimanja. Na taj način se dobiva dokumentacija za projekte i pokazati gdje se mogu smanjiti troškovi. Također je istaknula da se na milijun eura vrijednosti investicija dobiva 19 radnih mjesta. To su prepoznale neke građevinske tvrtke te je sve više ESCO tvrtki osnovano. Direktor kampanje Renovte Europe Adrian Joyce pokazao je koliko su uštede na primjerima iz Njemačke. - Zahvaljujući ovim projektima zadržano je oko 350 tisuća radnih mjesta, obnovljeno je preko milijun zgrada. Oni su izračunali da se na jedan uloženi euro vrati pet. Također treba istaknuti Irsku gdje su računi smanjeni za 450 eura godišnje - istaknuo je Joyce.

Također se osvrnuo na incijativu Europske unije da do 2050. godine drastično smanji potrebu za energijom do čak 80 posto. Istaknuo je da Renovate Europe okuplja 23 kompanije koje rade s ciljem da se taj zadatak i ispuni. Owen Lewis, profesor i arhitekta iz Irske pokazao je na primjeru svoje zemlje kolike su uštede moguće.- Problem kod Irske je što se uvozi energije više od prosjeka Europske unije. Zbog toga se iznimno puno ulaže u energetsku učikovitost i do sada je obnovljeno preko tisuću domova, te sačuvano 100-injak radnih mjesta. Ušteđeno je oko 10 milijuna eura - rekao je Lewis.

No najbolji primjer dala je Vesna Černilogar iz Eko sklada, slovenskog fonda za zaštitu okoliša. Oni su kroz javne pozive ove godine dodijelili 30 milijuna eura za fizičke i pravne osobe po povoljnim uvjetima, ali i dosta nepovratnih sredstava.- Mi smo pomoću subvencija dodijelili 17,3 milijuna eura bezpovratnih sredstava koji su iskorišteni za investicije vrijedne 101 milijun eura. Od toga država je direktno kroz poreze dobila najmanje nešto manje od devet milijuna eura - istaknula je Černilogar.Na panel diskusiji predavači su odgovarali na pitanja iz publike koju je najviše zanimalo što ministarstvo radi po pitanju obnova. Problem s kojim se susreću upravitelji zgrada je da za obnovu treba suglasnost svih stanara.

- Kod nas u Sloveniji nije tako, već se treba 75 posto stanara složiti. Uvijek je teško uvjeriti sve, ali treba pokušati na način da im se objasni da se radim o dugotrajnim uštedama - zaključila je Černilogar.Ana Pavičić Kaselj najavila je da će Ministarstvo početkom sljedeće godine predstaviti konkretne planove i programe za ovaj problem, te se nada i daljnjoj dobroj suradnji sa svim strukovnim udrugama.

28. travanj 2024 04:58