Znanja
StoryEditor

Što je proaktivna odgovornost i kako utječe na postizanje rezultata

06. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

U englesko-hrvatskom rječniku stoji da je Accountability - odgovornost. Međutim za riječ Responsibility također kao prijevod stoji - odgovornost. Dakle Accountability i Responsibility prema rječniku imaju jednak prijevod. No, jesu li to dvije iste riječi?

Kako zapravo definiramo odgovornost? Kada uopće razgovaramo o odgovornosti? U praksi se pitanje odgovornosti najčešće postavlja u odnosu na nešto što se već dogodilo i najčešće tada kada se dogodilo nešto što nije dobro. Rjeđe se odgovornost spominje u nekom pozitivnom kontekstu. Tome u prilog ide i zanimljiva interpretacija odgovornosti koju sam pronašao na internetu: prihvatiti dužnost i biti svjestan da se u slučaju neuspjeha posla ili zadatka snose posljedice.

Složit ćemo se da gornja definicija zvuči prilično negativno, pogotovo ovaj dio koji se odnosi na moguće posljedice. Ova definicija je tipičan primjer klasičnog negativnog pogleda na odgovornost. Tko bi onda rado, svojevoljno volio imati posla s odgovornošću? U ovom slučaju pričamo o pojmu Responsibility. To je ona odgovornost koju ti netko da. To je nešto što netko drugi prebaci na tebe. To je nešto što te dopadne. To je odgovornost čije pitanje se poteže kada stvari pođu krivo, takozvani kazneni pogled na odgovornost. Međutim potezanje pitanja odgovornosti kada je sve već gotovo nema baš nekog velikog smisla.

Na svu sreću postoji i druga vrsta odgovornosti koja dolazi od riječi Accountability. To je odgovornost koju sam preuzimaš svojom voljom. To je odgovornost koja ti se ne može ničim nametnuti. Ova vrsta odgovornosti se ne može podijeliti na više osoba za razliku od Responsibility odgovornosti. Accountability vrsta odgovornosti ima pozitivne asocijacije. Kada smo se prije nekoliko godina počeli baviti ovom temom na hrvatskom tržištu naišli smo na problem prijevoda riječi Accountability. Jednostavno nismo mogli prihvatiti prijevod „odgovornost“ zbog svoje negativne asocijacije. Odlučili smo dodati prefiks „proaktivna“. Tako je prijevod riječi Accountability postao proaktivna odgovornost.

Prva ključna stvar je osobni odabir. Proaktivna odgovornost se ne može nikome nametnuti. Ona je osobni izbor! Druga stvar je izdizanje iznad trenutnih okolnosti koje su često onakve kakve ne bismo htjeli da jesu. Uključenost znači svjesno svojom voljom poduzeti nešto. Postati dio situacije. Pronaći odgovor na koji način smo mi povezani s problemom i/ili njegovim rješenjem.

Sada kada znamo razliku između proaktivne odgovornosti i odgovornosti, već prepoznajemo da u organizacijama postoji dio zaposlenika koji konstantno borave u „modu“ proaktivne odgovornosti, međutim postavlja se pitanje zašto bi ostatak organizacije u većini preuzeo prebivanje u „modu“ proaktivne odgovornosti kada može jednostavno samo nastaviti dalje „raditi svoj posao“ i „ne talasati“. Odgovor na to pitanje leži u kreiranju i njegovanju organizacijske kulture postizanja rezultata. U takvoj kulturi zaposlenici svojom voljom, svojim osobnim izborom prelaze iz područja „obavljanja posla“ u područje „postizanja rezultata“.

Mario Buljan, direktor i poslovni trener - Vrata znanja d.o.o. – www.proaktivnaodgovornost.eu

O autoru:Mario buljan je direktor i certificirani poslovni trener i konzultant za implementaciju i razvoj kulture proaktivne odgovornosti. Nakon više od 20 godina radnog iskustva na širokom spektru poslova i projekata, Mario, ekonomist po struci,  osnivač je kompanije Vrata znanja te pokretač DOOR Training International podružnice u Hrvatskoj, jedne od vodećih svjetskih organizacija usmjerenih razvoju poslovnih vještina, kao i kompanije Partners in Leadership, svjetskog lidera br. 1. na području razvoja kulture proaktivne odgovornosti.  Iza sebe ima višegodišnje iskustvo u isporuci treninga iz različitih poslovnih područja i veliki broj zadovoljnih polaznika. Certificiran je za isporuku širokog spektra treninga iz područja prodaje, pregovaranja, voditeljskih vještina, kreativnosti, kao i mnogih drugih vještina osobnog razvoja. Od užih specijalnosti, Mario uspješno pomaže HR menadžerima ovladati vještinama mjerenja učinka edukacije na organizaciju kako bi prikazali vidljive i mjerljive rezultate. Uspješno djeluje na području razvoja pozitivnih promjena u organizacijskim kulturama, certificiran je za procese uspostave kulture proaktivne odgovornosti, s ciljem pomaganja klijentima u ostvarivanju ključnih organizacijskih rezultata.  Do sada na implementaciji procesa uspješno radi s upravama i menadžmentom nekoliko vodećih kompanija u Hrvatskoj.

26. travanj 2024 19:23