Znanja
StoryEditor

Što raditi kad u tvrtku dođu inspektori? Donosimo 11 zapovijedi za doček...

22. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Kako se pripremiti za inspekcijski nadzor važno je pitanje za svakog poduzetnika. Pogotovu kad je državna blagajna prazna pa država cijedi svaku lipu i poreznik ‘mora nešto pronaći’.

Naravno, porez se mora platiti, ali u praksi postoji niz različitih tumačenja pojedinih situacija. Stoga posebno navodimo savjete stručnjaka o tome kako se ponašati kad poreznik dođe u tvrtku.

1. U potpunosti surađivati s poreznicima

Potrebno je konstruktivno raspraviti detalje koje porezni nadzor smatra nepravilnostima, zatražiti pojašnjenje i prijedlog ispravnog postupanja te obrazložiti koji su razlozi drugačijeg postupanja. Predati svu dokumentaciju, ništa ne skrivati.

2. Ne pokazivati agresivnost, ali zadržati gard

Uvijek voditi računa o tome da je posao inspektora da provjerava poslovanje tvrtki te zauzeti takvo stajalište. Pretpostavka da su došli da nešto nađu, kako se to inače u zadnje vrijeme često događa, nije dobra jer izaziva agresivnost koja može nepotrebno izazvati inspektora, čime je suradnja otežana.

3. Odmah angažirati poreznog savjetnika

Mnogi obrti i tvrtke nemaju stručnjaka za porezno pravo, pa je svakako savjet njegov angažman. Pritom savjetnika treba ovlastiti da surađuje s inspektorima te da poduzetnik bude samo pri ruci. U razvijenim je gospodarstvima to uobičajena praksa.

4. Inzistirati na snimanju razgovora

Kako bi se izbjegle sve nedoumice, uljudno upozoriti inspektore da se razgovor audio i/ili vizuelno snima. Inspektori nemaju ovlasti to zabraniti, takav se dokaz vrednuje na sudu, a ako na zidu prostorije ima obavijest da se prostorija snima, onda nije ni potrebno upozorenje.

5. Ad hoc dostaviti usmeno dane obavijesti

S ciljem izbjegavanja ikakvih nesporazuma u komunikaciji zbog drugačije pravne ocjene činjeničnog stanja, uputno je da porezni obveznik ad hoc dostavi usmeno izrečene obavijesti i putem elektroničke pošte ili preporučenom poštom.

6. Nastojati ispraviti pogreške već tijekom nadzora

Ispitati kakve su mogućnosti da se neke sitne pogreške isprave već tijekom nadzora. Obično je riječ o pogreškama za koje je besmisleno prolaziti procedure, pa takav pristup odgovara i tvrtki i inspektorima. Pritom treba težiti da se što više pogrešaka ispravi tijekom nadzora, bez obzira na to kakve su.

7. Upoznati inspektore sa sprecifičnošću djelatosti

Čest je slučaj da situacije u praksi radi svojih specifičnosti ne mogu slijediti rigorozne i komplicirane porezne procedure ili se ukalupiti u propisane modele, stoga je potrebno poreznim inspektorima objasniti specifičnosti poslovanja, koje ne moraju nužno voditi do nepravilnosti.

8. Tražiti izuzeće inspektora

U slučaju da primijetite da je inspektor došao s namjerom da nađe bilo što ili je povezan s konkurencijom ili na bilo koji način ima namjeru bez potrebe oštetiti tvrtku, koristite se snimkom i drugim dokazima te zatražite od Porezne uprave njegovo izuzeće.

9. Upoznati medije s ponašanjem inspektora

Mediji su vrlo koristan alat kako bi se napravio pritisak na inspektore čije namjere eventualno nisu čiste. Pritom treba obratiti pažnju da izaberete medije koji imaju tiražu, ali bez žutila, čime se šalje ozbiljna poruka javnosti, ali i poreznicima.

10. Raspitati se kod drugih poduzetnika što su poduzeli

Vrlo često iskustva drugih poduzetnika mogu pomoći u rješavanju nastalog problema s inspektorima. Svaki je od njih nešto poduzeo, pa čak i kad nije uspio, to može biti putokaz u kom smjeru treba ići.

11. Podmiriti poreznu obvezu bez prigovora

Ako je opravdana, najbolje je riješiti taj problem jer time imate mir u kući, a i mir s poreznicima. Osim toga ne plaćate zatezne kamate i sve pristojbe koje se nameću tijekom upravnih ili sudskih postupaka.

>>>Cijeli tekst o tome kako se pripremiti za porezni nadzor možete pročitati u novom broju Lidera.

02. svibanj 2024 15:13