Znanja
StoryEditor

Što vas čini nevjerodostojnima na poslovnim sastancima?

30. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Mogućnost utjecanja na druge direktno je povezana s vjerodostojnošću. Ako vas kolege na sastanku ne percipiraju kao inteligentnu, kompetentnu osobu vrijednu povjerenja, velika je vjerojatnost da neće poslovati s vama.

S tim na umu, izbjegavajte greške koje tjeraju ljude s kojima želite surađivati da preispituju vaše odluke, mišljenja i kompetencije.

Izbjegavajte fraze koje impliciraju potencijalnu obmanu ili prevaru. Ako često koristite izraze poput ‘Iskreno‘, ‘Da budem iskren‘ ili slično, neki mogu pomisliti da ste do tog trenutka bili neiskreni.

Nije uputno koristiti riječi koje zvuče kao da nešto prodajete, poput ‘jamstvo‘, ‘popust‘ i slično. Također, tvrdi korporativni izrazi poput ‘učinak‘ ili ‘doseg‘ nisu najpoželjniji. Pretjerano korištenje kratica može zvučati kao da nemate pojma o čemu pričate.

Česta upotreba izraza kao što je ‘Pokušat ću‘ prikazuje vas kao nekoga tko izbjegava obveze. Kad priznate da u nešto niste upućeni, možda vas to neće prikazati u najboljem svjetlu, ali bolja je opcija od improviziranih odgovora ili floskula za koje je svima jasno da su prazne riječi.

Malo humora ne može nikome naštetiti, ali ni u kom se slučaju nemojte šaliti na rasnoj, rodnoj, političkoj ili religijskoj osnovi.Nemojte upadati u riječ ljudima na sastanku. Ne samo da je izraz nepoštivanja, već i znak nesigurnosti. Na koncu, uvijek preuzmite odgovornost za neku pogrešku. To je zrelije od upiranja prstom i prebacivanja odgovornosti na nekog drugog.

19. travanj 2024 12:50