Znanja
StoryEditor

Student iz Hrvatske među deset najboljih na natjecanju u mrežnim tehnologijama

02. Srpanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Matej Maček, student diplomskog studija računarstva na Visokom učilištu Algebra, uspio se plasirati u vrh na najvećemu svjetskom natjecanju u mrežnim tehnologijama Cisco NetRiders.

Ušao je među deset najboljih i osvojio deveto mjesto među svim CCNA-ovim natjecateljima (Cisco Certified Network Associate) iz Europe, Ruske Federacije i zemalja ZND-a (Zajednice neovisnih država). Istodobno su studenti preddiplomskog studija računarstva Antun Nemanić i Dorian Velović u konkurenciji od dvjesto natjecatelja koji su prošli u drugi krug osvojili prvo i drugo mjesto na ulaznoj natjecateljskoj razini – CCENT (Cisco Certified Entry Networking Technician). Studentima je čestitao i mr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.

– Studenti Visokog učilišta Algebra na smjeru sistemskog inženjerstva tijekom studija dobivaju sve potrebno znanje za polaganje ispita potrebnih za cijenjene i globalno priznate Ciscove certifikate CCNA i CCNP, zato smatramo da uz to znanje nakon završenog studija s njega izlaze posve spremni za radne zadatke i izazove koji ih očekuju. Matej Maček ovim je uspjehom dokazao ne samo kvalitetu vlastitog znanja i sposobnosti nego i to koliko ovako osmišljen obrazovni program znači u stvaranju dobrih stručnjaka za računarstvo. Dodatno nas je razveselila vijest da su i njegovi kolege s preddiplomskog studija postigli odlične rezultate – istaknuo je dekan.

Mjeseci priprema

NetRiders organizira Cisco Networking Academy. Ideja natjecanja jest popularizacija mrežnih tehnologija i jačanje interesa za mrežne tehnologije koje su sve više temelj suvremenog načina života i poslovanja. Studenti Visokog učilišta Algebra gotovo su uvijek postizali odlične rezultate, ali plasman Mateja Mačeka dosad je najveći hrvatski uspjeh, posebice uzme li se u obzir da je prije posljednjega kruga natjecanja bio na ukupno petome mjestu. Osim formalnih uvjeta,   kao što je uključenost natjecatelja u online program Cisco Netacademy, studenti moraju steći veliku količinu znanja o mrežnim tehnologijama kako bi se uopće mogli nadati uspjehu na tom natjecanju. Natjecanje se održavalo u svibnju u tri kruga: od početnoga, u kojemu su natjecatelji morali odgovoriti na devedeset teorijskih pitanja u jedan sat, preko drugoga, zahtjevnijeg kruga sa stotinu pitanja do trećega kruga, u kojem su nakon odgovaranja na novih stotinu pitanja morali pripremiti i vlastito rješenje postavljenog zadatka te ga predstaviti pred stručnim žirijem na online sastanku. Većina pitanja odnosila se na tehničke vještine, no posebnost su ove godine bila i dodatna pitanja iz područja interneta stvari (Internet of Everything – IoE) i komunikacijskih vještina, tzv. soft skills.

– Sudjelovanjem na ovogodišnjem europskom natjecanju Cisco NetRiders naučio sam da se uz mnogo truda mogu ostvariti vlastiti ciljevi. Osim interesa za mrežne tehnologije i znanja stečenoga na kolegijima na studiju bilo je potrebno više mjeseci priprema kako bih uspješno mogao predstavljati Visoko učilište Algebra – rekao je Matej koji je to visoko mjesto osvojio na najvišoj razini natjecanja Cisco NetRiders među CCNA-ovim natjecateljima – rekao je Maček.

CCNA je, uzgred, program obrazovanja koji polaznicima daje znanja i vještine potrebne za dizajniranje, izgradnju i održavanje manjih i srednje velikih računalnih mreža.

Vrlo vrijedan certifikat Nakon završenog programa stječe se certifikat CCNA, koji već nekoliko godina slovi kao jedan od najpopularnijih IT certifikata za početnike koji žele izgraditi karijeru u informacijskim tehnologijama. Ulazna natjecateljska razina, na kojoj su sudjelovali Antun Nemanić i Dorian Velović, pokriva znanja i vještine obuhvaćene certifikacijskim programom CCENT, što se testiralo u dva kruga natjecanja.

Potpora Mateju u pripremnom razdoblju i svim fazama natjecanja bio je njegov mentor Silvio Papić, voditelj Katedre za računalne mreže na Visokom učilištu Algebra, koji je svojedobno i sâm sudjelovao na tom natjecanju kao Algebrin predstavnik.

– Organizacija i sadržaj natjecanja promijenili su se, zadaci su složeniji, ali i zanimljiviji. Također, sad u završnom krugu natjecatelji imaju razgovor sa žirijem koji im na engleskom jeziku postavlja pitanja o sadržaju zadataka, planovima u karijeri i sličnom. Unatoč tome moji studenti postigli su znatno bolji rezultat od mene – govori Papić koji je prvi put imao priliku biti nekomu mentor na takav način, ali svakako ne i posljednji jer već sljedeće godine planiraju sudjelovati na natjecanju i postići dobre rezultate.

Uloga mentora u pripremama za natjecanje bila je više motivacijska nego učiteljska jer su studenti sve što treba prošli na različitim kolegijima iz područja računalnih mreža.

Poslovna prilika

– Zasluge za tu razinu pripremljenosti osim angažmana studenata i njihova rada pripadaju  strukturi i sadržaju kolegija na preddiplomskom odnosno diplomskom studiju na Visokom učilištu Algebra. Na oba studija jako se naglašavaju praktični rad i rješavanje problemskih zadataka, a rezultati toga vidjeli su se i na natjecanju – kaže Papić.Sudjelovanje na takvu natjecanju svakako je pozitivno iskustvo za studente, ali i potencijalna poslovna prilika. Naime, nastavlja Papić, u završnom krugu razgovora žiri je najboljim kandidatima omogućio da svoj životopis pošalju NetRidersovu timu čiji je zadatak, među ostalim, najboljim natjecateljima pomoći ostvariti karijeru u računalnim mrežama, što je samo jedan od pozitivnih aspekata natjecanja. Njegov savjet studentima bio bi da iskoriste svaku priliku za osobni i profesionalni razvoj jer će tako steći iskustvo i znanje potrebno da budu dobri u svemu što rade. I, što je najvažnije, ono što budu radili – usrećivat će ih.

20. svibanj 2024 05:06