Znanja
StoryEditor

Studentska kozmetika planula na ekosajmu

23. Travanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tijekom četiri dana međunarodnog ekosajma ‘100% natural‘, koji se održao do 9. do 12. travnja u riječkom Tower centru, javnosti je predstavljen zanimljiv studentski projekt – linija kozmetike ‘100% pRirodno‘. I do kraja sajma na kojem su prvi put predstavljeni njihovi sapuni, kreme i balzami gotovo su svi proizvodi prodani!

Svoju su kozmetiku studenti predstavili i na Festivalu znanosti (od 20. do 22. travnja) u Rijeci na Korzu, gdje su također prodavali svoje proizvode, a počeli su i educirati učenike, studente i građane o važnosti prirodne kozmetike. Nedavno su tako održana Otvorena vrata Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci na kojima su organizirane dvije edukacijske radionice za građanstvo. Tim projekta koji nosi ime kao i njihova kozmetika, ‘100% prirodno‘, u punom je pogonu. I ide dalje, s novim radionicama i ambicioznim planovima.

Korisne radionice Projekt ‘100% pRirodno‘ ideja je voditelja Edija Zucce (22) i suvoditeljice Marine Ožbolt (22), studenata diplomskog studija biotehnologije u medicini i članova novoosnovane te vrlo aktivne Udruge studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci (USBRi). Riječ je o neprofitnoj udruzi osnovanoj da bi okupila kreativne, ambiciozne i sposobne studente, motivirala ih te im pomogla u provedbi njihovih projekata.Ideja o prirodnoj kozmetici, govori Zucca, rodila se potkraj prošle akademske godine kad su njihove kolegice na Danima otvorenih vrata Odjela za biotehnologiju u sklopu Festivala znanosti održale kratku radionicu prirodne kozmetike. Tada se dogodio ‘klik‘.– U tome smo prepoznali potencijal i odlučili pokrenuti ovaj projekt. Njegova provedba počela je ove godine, s time da smo se u prvom semestru bavili pisanjem projektnih prijedloga, istraživanjem sirovina te osmišljavanjem formulacija, a tijekom ovoga počeli smo izrađivati kozmetiku – govori Zucca. U projekt je uključeno petnaestak studenata. Da su na dobrom putu i da je riječ o kvalitetnom te prepoznatom studentskom projektu, govore i nagrade koje su pokupili. Pobijedili su s najbolje ocijenjenim projektnim prijedlogom na natječaju ‘Energija za razvoj‘ Zaklade Sveučilišta u Rijeci koji je financirao HEP, odnijeli su pobjedu i na radionici Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci kao najbolji projekt radionice. Za njihovu kozmetiku stigle su i mnoge pozitivne reakcije te korisne povratne informacije s međunarodnog ekosajma ‘100% natural‘. Za projekt je vladao velik interes, govori suvoditeljica Marina Ožbolt, a sve je kulminiralo radionicom u udarnome subotnjem terminu: – U sklopu radionice održali smo predavanje o prednostima prirodne kozmetike i pokazali kako se izrađuju prirodni sapuni. Ljudi su bili jako zainteresirani, postavljali su pitanja, a dobili smo i nekoliko pohvala za svoje proizvode – njezini su dojmovi sa sajma.

Podrška profesora i fakulteta Tijekom svoga fakultetskog obrazovanja svi članovi projektnog tima i volonteri obrazovali su se o toksikologiji, farmakologiji, ali i proizvodnji. Savjetuje ih Nina Bašić-Marković, dr. med., a imaju i stručnu potporu profesora te Odjela u opremi. Odjel im daje i prostor u kojem izrađuju kozmetiku. Svi su proizvodi pakirani i deklarirani. – Profesori nam pružaju veliku potporu. Uvijek su dostupni za bilo kakva pitanja i na tome smo im jako zahvalni. Za sada je projekt vezan samo uz naš odjel, ali na sajmu ‘100% natural‘ dobili smo i nekoliko ponuda za suradnju. Otvoreni smo za sve, ali, naravno, o svakoj ćemo dobro promisliti i pobrinuti se da bude u skladu s temeljnom idejom projekta – otkriva Ožbolt.Projektom žele informirati javnost o alternativnim mogućnostima potpuno prirodne njege i higijene i tako približiti prirodnu kozmetiku ljudima kako bi se učinkovitije zaštitilo njihovo zdravlje, ali okoliš. Sve njihove sirovine potpuno potječu iz prirode, minimalno se industrijski prerađuju i proizvodi ne sadržavaju nikakve sintetičke dodatke, konzervanse, bojila i mirise. JGL-ova tvrtka kći Adrialab donirala im je dio ambalaža za kreme, Dea flores dio eteričnih i baznih ulja, a ostale sirovine i ambalažu nabavljaju od raznih dobavljača. Pritom vode posebnu brigu o tome da budu što  kvalitetnije i prednost daju sirovinama iz lokalnog podneblja. – Cilj je našeg projekta razviti svijest javnosti o blagodatima prirodne kozmetike i njezinim prednostima nad sintetičkom. U tu svrhu planiramo organizirati razne radionice za osnovnoškolce, srednjoškolce te studente, ali i za ostatak građanstva. Za početak proizvodit ćemo prirodne sapune, kreme i balzame za usta, ali imamo ideje i o proširenju linije proizvoda – najavljuje Ožbolt.Uskoro će opet održati radionicu u sklopu znanstveno-sportske manifestacije ‘Primatijada‘ koja okuplja studente prirodoslovno-matematičkih struka s četiri najveća sveučilišta u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Osijek i Rijeka). Održat će se od 6. do 10. svibnja 2015. u Poreču.

U planu širenje linije Budući da taj projekt studentima pruža priliku za samostalan rad u laboratoriju, njihov je cilj da se što više nauče koristiti laboratorijskim tehnikama i metodama. – Želimo potaknuti mlade ljude da budu odvažni i maštoviti u radu, odgovorni i svjesni svojih potencijala te da se usavršavaju cijeli život. Za sve to treba usavršavati komunikacijske i prezentacijske vještine, što je također jedan od ciljeva projekta – govori Ožbolt.Kad je riječ o prodaji, snalaze se. Čak i dostavljaju, ali zasad samo na riječkom području. Nude tri vrste krema (kokos/badem – naranča /kantarion (gospina trava) – naranča – cimet), dvije vrste balzama za usta (kokos/badem – naranča) te nekoliko vrsta sapuna, no planovi im uključuju mnogo bogatiji portfelj.– Usredotočeni smo na širenje ovog projekta pa nemamo planove za druge. Želimo proširiti liniju proizvoda, a uskoro namjeravamo otvoriti i web-trgovinu kako bi proizvodi bili lakše dostupni kupcima – poručuje Zucca.

02. svibanj 2024 05:01