Znanja
StoryEditor

Studentska praksa još bliža stvarnom radu u Erste banci

01. Listopad 2015.

Erste banka ove je godine pokrenula program tromjesečne studentske prakse pod nazivom ’Generalna proba’, a sedmero studenata koji su preko ljeta sudjelovali u tome programu više je nego zadovoljno stečenim vještinama, kao i radnom atmosferom unutar tvrtke.

Program je  osmišljen u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, a imao je dva cilja. Prvi je bio privući najbolje studente pete godine koji upravo završavaju fakultet i traže posao te ih motivirati da postanu dio tima Erste banke. Drugi je bio putem dulje prakse bolje upoznati studente potencijalne  zaposlenike te omogućiti organizacijskim dijelovima koji traže zaposlenike u drugoj polovici godine da imaju već spremne kandidate. Riječ je o plaćenoj stručnoj praksi u trajanju tri ljetna mjeseca, pokrenutoj u lipnju kako bi se studentima omogućila praksa tijekom cijelog ljeta.

– Praksa je zamišljena tako da sadrži edukacijski dio koji se sastoji od uvodnog predavanja i treninga  mekih vještina, rada s mentorom te uključivanja u svakodnevni rad određene organizacijske jedince. Prije angažmana studenti su prošli selekcijski proces u kojem smo odabrali sedmero najboljih. Raspoređeni su sukladno rezultatima selekcijskog procesa, ali i potrebama organizacijskih jedinica. U budućnosti nadamo se suradnju proširiti i na ostale nama interesantne fakultete koji pokažu zanimanje za takvu suradnju – objašnjava Marija Markus iz Sektora ljudskih potencijala zadužena za Službu selekcije i razvoja. 

Marija Crnjak, direktorica Sektora ljudskih potencijala, dodaje da na razini Erste Grupe u Hrvatskoj prođe 80-ak praktikanata, ali da je taj program nešto drugačije zamišljen.

– Njegov je cilj, kao što mu i naziv kaže, što bolje predočiti najboljim studentima stvarni poslovni  život. To uključuje dobrog mentora, praktičan rad i prve male, ali prave odgovornosti – kaže ona.

Individualni rad

Zarada koju su studenti ostvarili bila je simbolična, ali programi poslovnog osposobljavanja, tako neophodni u današnjem promjenjivom poslovnom svijetu, nemjerljivo su vrjedniji za njihovu budućnost. Velik dio posla obavili su i mentori. Individualni rad zasigurno je jako pridonio pozitivnoj atmosferi kao i ukupnom dojmu, kako studentima, tako i zaposlenicima Erste banke koji su sudjelovali u projektu. 

– Studentica s kojom sam surađivala bila je izrazito aktivna u radu, samostalna, brza i točna pri  ispunjenju svih zadataka. Razgovarala sam s kolegama u Direkciji malih i srednjih klijenata Komercijalnog centra (KC) Zagreb i svi dijele moje mišljenje. Prošla je sve segmente unutar KC-a (Front office, Mid office i Mlađi MIid office) te smo se trudili u svakom je dijelu što više operativno uključiti u posao kako bismo vidjeli njezine sposobnosti i vještine, a kolegica je iskazano povjerenje u svakom segmentu opravdala. Maksimalno je angažirana, kolegijalna, draga, simpatična i komunikativna. Imala sam prilike biti mentor nekim od kolega i tu se razinu angažmana i načina rada rijetko nalazi – o jednoj od kandidatkinja priča Petra Pavunc, mentorica iz Sektora gospodarstva. 

Za Erste banke posebno je važna dobra riječ koju će njihovi štićenici usmenom predajom širiti dalje.

– Prijavio sam se za sudjelovanje u programu ’Generalna proba’ radi želje za upoznavanjem načina rada u banci. Program je oblikovan drugačije od klasične prakse od mjesec dana i nudi dodatne sadržaje poput radionica i treninga. Iznimno sam zadovoljan tromjesečnim razdobljem provedenim u banci, Sektorom za usklađenost koji sam odabrao, kao i vrlo korisnim i praktičnim radionicama. Organizacijska kultura posebno me se dojmila, a shvatio sam i zašto je Erste banka u vrhu liste najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Vjerujem da je odrađena praksa u Erste banci svojevrstan bonus i stimulans za dalje jer sam dobio konkretan uvid u poslovanje sektora koji me zanima i prepoznao banku kao instituciju u kojoj bih mogao i volio raditi – priča jedini muškarac koji je ove godine sudjelovao u programu Tomislav Korotaj, student s diplomskoga sveučilišnog studija Poslovne ekonomije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, smjer Računovodstvo i revizija.  

Ocjenjuju i studenti

Svi studenti koji su sudjelovali u programu na kraju prakse dobili su priliku na potpuno transparentan način izreći svoje mišljene o programu u kome su sudjelovali. Tako su ocijenili mentore, kvantitetu i kvalitetu usvojenog znanja, radnu atmosferu, perspektivu programa, zadovoljstvo zaradom i besplatnom edukacijom te imidž tvrtke.

– Kao studentici posljednje godine Ekonomskog fakulteta (smjer Financije), stručna praksa Erste banke ‘Generalna proba‘ predstavljala je za mene veliku priliku za usvajanje znanja, odnosno stjecanje šire slike o poslovanju banke. Odrađivanje prakse dodijeljeno mi je u Direkciji malog poduzetništva, gdje su se svi zaposlenici potrudili objasniti mi sve ono što me zanima, kao i dati mi različite zadatke kako bi mi radni dan bio ispunjen. Tijekom prakse dobila sam mogućnost uvida u rad drugih službi unutar banke, što mogu zahvaliti svojoj predanoj mentorici. U banci mi se posebno sviđa poticanje suradnje i zajedništva među zaposlenicima. Praksa mi je donijela pozitivno iskustvo te će mi usvojeno znanje tijekom prakse svakako pomoći u daljnjem radu – izjavila je studentica Katarina Rogina.   

Koje su prednosti

Pristup ljudi, spremnost na pomoć, timski rad, ugodna i prijateljska atmosfera tijekom cijele prakse,  upoznavanje s načinom rada i povijesti Erste banke, inovacije koje su njezini zaposlenici ealizirali i lansirali na tržište te neverbalna komunikacija i efikasan rad u timu najvažnije su prednosti ’Generalne probe’ koje ističe studentica Matea Babec.

– Kad sam vidjela natječaj za praksu ‘Generalna proba‘, nisam se dvoumila. Prva mi je pomisao bila da traje cijelo ljeto, ali znala sam da ću steći iskustvo, a usput i zaraditi za džeparac. Jako sam zadovoljna nakon ova tri mjeseca jer osim što sam upoznala predivne ljude koje ću pamtiti čitav život, moja me je mentorica naučila odgovornosti prema poslu, a i stekla sam dragu prijateljicu. Htjela bih reći budućim generacijama ‘Generalne probe‘ da se ne ustručavaju prijaviti jer sve u svemu nije loše reći da ste imali praksu u banci, a sve što vam treba je da budete upravo ono što jeste – dodaje još jedna polaznica prakse Ivana Svetina.

25. travanj 2024 15:55