Znanja
StoryEditor

Studentski bolid spreman za trkaće staze

09. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje okupljeni u FSB racing teamu dovršili su četvrtu ‘formulu 1’ vlastite proizvodnje.

Nakon bolida s kodnim imenima Kuna, Ris i Likos, na red je došao Arctos, što je latinski naziv za mrkog medvjeda. Tim koji ove godine okuplja 25 članova u punom je pogonu od rujna prošle godine, a bolid je dovršen ovoga svibnja, što im ostavlja dovoljno vremena za testiranje, ali i predstavljanje medijima prije natjecanja u srpnju i kolovozu. Vođa tima, student Domagoj Bolfan nije imao lagan posao uskladiti sve da bi funkcioniralo.- To je isključivo volonterski projekt, a na takvom nije uvijek lako nagovoriti ljude da mu se posvete s jednakim žarom. Mi taj problem nismo imali, odličan smo tim kojem nije bio problem provesti noći u izradi bolida, što je velika prednost. Za nas je to odlična prilika za stjecanje iskustva, a mnogi su iz bivših timova zahvaljujući radu na formuli studentu pronašli posao - rekao nam je Bolfan.Istaknuo je da su u pregovorima s fakultetom da izrada formule postane izborni predmet kao i na fakultetima u inozemstvu, što bi dodatno olakšalo pronalaženje članova tima, ali i sve podignulo na ozbiljniju razinu.- Sada nam fakultet priznaje taj rad za neke seminare i završne radove, ali voljeli bismo da to postane izborni predmet. Nama je svima studiranje na prvom mjestu i ne želimo dopustiti da nam ocjene pate zbog rada na bolidu, pa bi nam bilo mnogo lakše kada bi postao izborni predmet - dodao je Bolfan.

Nade u bolji plasman Svi zainteresirani studenti mogu postati dio tima, ali od njih se očekuje predanost i uspješno studiranje. Zbog toga su u timu rijetki brucoši, uglavnom su to studenti viših godina koji znaju kako uskladiti sve obveze. Na prošlogodišnjem natjecanju u Silverstoneu u Engleskoj ostvarili su odlično 24 mjesto u konkurenciji više od 100 timova, a ove godine nastupat će na legendarnom njemačkom Hockenheimringu i u mađarskom Gyoru potkraj srpnja i kolovoza. U Njemačkoj ih ove godine očekuje mnogo jača konkurencija, ali se FSB racing team nada da bi mogao napraviti korak više prema prvih 20, a potajno i plasmanu u prvih deset.

- Ove nas godine očekuju njemački i austrijski timovi, koji u te projekte ulažu mnogo više od nas. Njima lokalna autoindustrija pomaže u izradi dijelova bolida, a mi sve radimo sami. Domaće tvrtke i fakultet izašli su nam maksimalno u susret kako bi pokrili sve troškove bolida, koji će stajati oko pola milijuna kuna, što je u krizno vrijeme veliki novac - naglasio je Bolfan.Prije predstavljanja hrvatskog bolida FSB racing team posjetio je Graz i vidio kako izgleda njihov bolid za ovu godinu. U razgovoru s austrijskim kolegama saznali su da nisu zadovoljni budžetom od 400 tisuća eura za ovu godinu. To daje dodatnu težinu poslu koji su obavili studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, uz prvi put ostvarenu suradnju sa studentima ostalih zagrebačkih fakulteta.- Ove je godine prvi put ostvarena suradnja s FER-om i Ekonomskim fakultetom, što nam je olakšalo posao jer smo neke stvari mogli prepustiti u ruke stručnijih kolega. Nadamo se da ćemo sljedeće godine proširiti suradnju i s drugim fakultetima, npr. Prometnim - istaknuo je Bolfan.

Pravi poslovni plan Kao pomoć u dizajniranju u tim je uključena i Zlata Subotičanec, koja je pobijedila u dizajniranju kacige za vozača Formule 1 Marka Webbera. Natjecanje će biti podijeljeno u dva dijela - statički i dinamički. U statičkom će se pregledavati izrada bolida, ali će se morati predstaviti plan za prodaju pred žirijem.

- Morat ćemo predstaviti poslovni plan i kako od prototipa doći do godišnje serijske proizvodnje od tisuću vozila po prihvatljivoj cijeni od 20-ak tisuća dolara. To je iznimno važan dio ocjenjivanja, a od nas se očekuje da im detaljno prezentiramo cjenik bolida. Nakon toga slijedi vožnja s točno određenim testovima i potom konačni plasman - pojasnio nam je Mihael Plut, voditelj statičkih evenata.Izrada bolida bila je podijeljena u više faza, kao što su planiranje i dizajniranje, konstrukcija i izrada dijelova bolida te završno spajanje dijelova. Iako nijedan dio nije lagan, studenti volonteri skupljaju vrijedno iskustvo.- Svake je godine na utrkama pokrovitelj netko od inženjera iz Formule 1, koji s nama podijeli svoja razmišljanja o razvoju profesionalnoga trkaćeg bolida. Prošle je godine to bio Ross Brown i bilo je zanimljivo čuti njegova razmišljanja. Uvijek su prisutni i predstavnici najjačih tvrtki iz autoindustrije, koji vrebaju potencijalne inženjere za svoje kompanije. Ta su im natjecanja izlog najboljih među najboljim kadrovima - objasnio je Bolfan.

Najbolji u regiji Iako je budžet mnogo manji od onoga austrijskih ili njemačkih kolega, predstavnici FSB-a nadaju se da će napredovati za koje mjesto u ukupnom poretku, ali i da će ostati najbolji u regiji.

- Zbog te financijske razlike teže se nosimo s Austrijancima i Nijemcima, ali je cilj pobijediti kolege iz Mađarske, Srbije, Slovenije, Italije i ostalih zemlji iz regije, što je prijašnjim ekipama pošlo za rukom. Ipak, glavni je cilj nešto naučiti, steći iskustva koja će nam pomoći u pronalaženju posla - istaknuo je Bolfan.Za razliku od kolega koji svake godine mogu imati potpuno novi tim, FSB racing ipak mora zadržati nekoliko iskusnijih članova kako bi vodili mlađe. Svi ističu pomoć fakulteta i sponzora, bez kojih to ne bi mogli učiniti, posebno u financijskom dijelu, gdje su zahvaljujući fakultetu uspjeli doći do skupih dijelova bez kojih ne bi bilo ‘mrkog’ kako zbog imena zovu svoj bolid. Svi se nadaju da ove godine mogu ući u prvih deset iako je konkurencija jača nego lani kada su došli do 24. mjesta. Ipak priznaju da rezultat, koliko god da je važan, pada u drugi plan - u prvom su planu iskustvo i druženje u proteklih osam mjeseci, tijekom kojih su pripremali Arctosa da se probudi iz zimskog sna i pokori najpoznatije trkaće staze.

Bez sponzora ne bi bilo bolida Za razliku od prijašnjeg bolida, ovaj je bio spreman prije roka i uspješno je prijavljen za natjecanja. Primjerice, Likos nije bio te sreće, već jer je zbog nedostatka sredstava bio rađen dvije godine. Ove godine studenti su uložili u marketing i naišli su na dobar odaziv među sponzorima.

- U početku, kada smo došli kod sponzora, svi su nas gledali s podsmijehom i pitali se kako to možemo napraviti. No nakon što smo im izložili cijeli projekt i poslovni plan te im pokazali i rezultate iz prijašnjih godina, više nije bilo smijeha, već su htjeli s nama surađivati i sponzorirati nas. Nisu svi novčano pomogli, neki su nam ustupili materijal i strojeve, što nam je također bilo bitno - rekao je Marko Šostar, koji je bio zadužen za marketing ove godine.On je jedan od ‘starih’ članova tima te je usporedio izradu ovogodišnjeg bolida Arctosa s prošlogodišnjem Licosom.- Ove se godine cijelom projektu pristupilo ozbiljnije, a i prvi su put uključeni studenti s drugih fakulteta. To je omogućilo da se fokusira svatko na dio za koji je stručan. Također, ova je godina financijski bila unaprijed isplanirana i nije nam se dogodilo kašnjenje kao prije dvije godine. Također bolid je sastavljen prije roka, predstavit ćemo ga javnosti, a nakon toga slijede posljednje dorade - rekao nam je Šostar.Novi bolid ima cijeli novi aerodinamički paket, koji će mu omogućiti da bude još brži. Imat će nešto više od 90 konjskih snaga, a testiranja će pokazati koliko je uspješan.

26. travanj 2024 11:59