Znanja
StoryEditor

Studentski posao u Henkelu brzo se može pretvoriti u stalni

31. Svibanj 2013.
Piše:
lider.media

Malo je studenata koji tijekom školovanja ne traže povremene poslove da popune svoj budžet, a nekima je to i jedini način da završe fakultet. U pravilu su to poslovi u raznim tvrtkama, traju neko vrijeme i rijetko tko od njih dobije priliku nastaviti raditi u kompaniji u kojoj je kao student obavljao poneki posao.

No međunarodna grupacija Henkel ima potpuno drugačiji odnos sa studentima koji počnu raditi za njih. Većina ih nakon fakulteta, a poneki i za vrijeme studija dobije priliku za stalni posao. Dominik Brener jedan je od mnogih koji su nakon pripravničkog staža dobili i stalni posao.

- Počeo sam raditi u rujnu 2009. godine. Predao sam svoj CV na Career days na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i Henkel imao svoj štand. Nedugo nakon toga Henkel me zvao na testiranje, pa na intervju i evo, tu sam ostao i nakon što su završili studentski dani - rekao nam je Brener.

Zaposlen je u odjelu Laundry and home care, a u četiri godine u Henkelu imao je prilike za napredovanje. Pohvalio je kolege, koji su ga srdačno prihvatili, te su ga već za nepuna tri mjeseca uključili u sve radne zadatke. Priliku je iskoristio i polako je napredovao u kompaniji.- Napredovao sam prema svom mišljenju vrlo brzo. Nakon godine dana studentskog staža dobio sam svoj prvi stalni posao i to kao Key Account Manager Assistant, a nakon godinu i pol promoviran sam na poziciju Junior Key Account Managera. Mogućnosti u smislu učenja na poslu te vanjske edukacije vrlo su velike i time sam jako zadovoljan - dodao je Brener.

Praćenje rezultata Henkel je iznimno aktivan u raznim studentskim aktivnostima, što im omogućava da prepoznaju dobre studente i među njima odaberu potrebne im kadrove. Jedno od takvih natjecanja je Henkel Innovation Challenge, gdje na međunarodnoj razini hrvatski timovi postižu dobre rezultate. Upravo su ti dobri rezultati omogućili Marku Mintasu priliku za praksu.

- Kao student počeo sam raditi 2011. godine nakon što sam sudjelovao na međunarodnom studentskom natjecanju Henkel Innovation Challenge. Henkel je tražio studenta za odjel prodaje Laundry and home care. Nakon testiranja i razgovora dobio sam posao, a nakon godinu dana studentskoga ‘staža’ pružila mi se prilika stalnog zaposlenja na poziciji Key Account Manager Assistanta, što sam, naravno, odmah prihvatio - objasnio je svoj put Mintas.Kada je dolazio, imao je iznimno velika očekivanja od kompanije. Kaže da je sve što mu se dogodilo nadmašilo ono što je zamišljao pa nijedan trenutak ne žali za odlukom da dođe u Henkel.

- Cjelokupni razvoj zaposlenika prati se te se kontinuirano daje povratna informacija, što je odličan način kako još više poboljšati vlastite rezultate. Napredak je konstantan kako u znanju i iskustvu tako i u odgovornosti. Mogućnosti koje mi se pružaju u Henkelu široke su s obzirom na to da je riječ o velikom poduzeću koje mnogo ulaže u vlastite ljudske resurse. Nakon samo godinu dana na poziciji Key Account Manager Assistanta promaknut sam na poziciju Junior Key Account Managera - rekao je Mintas.

Bacanje u vatru Za razliku od Domagoja i Marka put u Henkel bio je posve drugačiji za Andreju Lujić. Studentski posao dobila je prije osam mjeseci, da bi nedavno dobila i stalni, kako studenti vole reći ‘pravi posao’. No i za vrijeme studentskog rada shvatila je koliko je drugačije raditi u velikoj kompaniji.

- S obzirom na to da nije riječ o jednom klasičnom povremenom ‘bezbrižnom‘ studentskom poslu, velika je razlika između inicijalnih očekivanja i onoga što nakon nekog vremena dobijete. Svakim novim zadatkom shvatite kolika vam je zapravo odgovornost unutar jednoga takvog tima. Kao i na svakom radnom mjestu, nadate se da ćete nešto naučiti, a Henkel je sva ta očekivanja daleko nadmašio. Uza znanje i odgovornost stižu i samopouzdanje i kontrola nad vlastitim vremenom, nešto na što svakako možete biti ponosni i iskoristiti te kvalitete i u privatnom životu - dodala je Lujić.Iako je samo osam mjeseci u kompaniji Andrea se osjeća kao da je provela puno više vremena s kolegama. Atmosfera djeluje iznimno motivirajuće i tjera vas da dajete svoj maksimum.- Ugodna radna atmosfera jedna je od najistaknutijih pozitivnih karakteristika ovog poduzeća. Svaki novi član dočekan je kolegijalno i s razumijevanjem te se doista već u počecima osjećate ‘kao doma‘. Svako ‘bacanje u vatru‘ potrebno je prihvatiti kao izazov i način izgradnje neke vlastite otpornosti. Naravno da je takvih trenutaka bilo i naravno da nije bilo lako, ali nakon nekog vremena takvih se stvari prisjećate sa smiješkom na licu jer, da ih nije bilo, vjerojatno ne biste ni bili tamo gdje danas jeste - kazala je Lujić.

Svaki je dan za učenje S njom se složila Ivona Matešović, koja je tek nešto više od godinu dana u Henkelu. I njoj je pozivnica za posao bio Henkel Innovation Challenge, gdje je njezin tim ostvario zapažen rezultat. Kada je došla, jedina teškoća bila je naučiti cijeli asortiman u kratkom vremenu, ali i u tome je imala pomoć kolega. To je se isplatilo i odnedavno je stalno zaposlena.

- Upravo sam dobila svoj prvi stalni posao u odjelu marketinga, kao brend menadžer pripravnik za stajling za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, tako da sam sretna što sam uspjela u poslu koji volim. Henkel kao kompaniju iznimno cijenim jer se zaposlenicima uvijek pruža mogućnost napredovanja i razvoja. Prilika koju sam dobila nakon godinu dana studentskog posla u Henkelu san je svakoga mladog čovjeka - rekla nam je Matošević.Već šest godina Valentina Šipuš radi u Henkelu. Njezin put bio je bio potpuno drugačiji. Krenula je na drugoj godini fakulteta u odijelu za servis kupaca kao ispomoć. Nakon toga promijenila je nekoliko pozicija da bi 2011. godine postala Junior Supply & Customer Service Manager u Schwarzkopf Professionalu.- U početku nisam imala nikakva očekivanja jer sam mislila da nisam osoba koja bi mogla raditi u velikim korporacijama, ali kasnije sam shvatila da mi rad u takvim organizacijama baš odgovara. Vrlo brzo sam napredovala, čak i mnogo ranije nego što sam to mogla i zamisliti. Već nakon godinu dana popela sam se stepenicu više. Svakodnevno imam priliku naučiti nešto novo i to je neprocjenjivo. Mogu reći da sam i više nego zadovoljna mogućnostima koje mi se pružaju - rekla je Valentina.

23. travanj 2024 19:47