Znanja
StoryEditor

Studentsko poduzeće pomaže Croati na finskom tržištu

18. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Obrazovna grupa ‘Zrinski’ bila je poprište zanimljive i poduzetne modne revije koju su organizirali studenti Visoke škole ‘Nikola Šubić Zrinski’ u sklopu studentskog poduzeća Ruki Zrin d.o.o. uz pomoć učenika Privatne gimnazije i ekonomske škole ‘Katarina Zrinski’.

Ta manifestacija bila je pokazatelj koliko su učenici i studenti unatoč mladosti poduzetni i uspješni u organizaciji i provedbi pravih poslovnih projekata. Organizacija je, kažu učenici i njihovi mentori, potpuno ispunila očekivanja - sva organizacijska područja pokrili su predano i profesionalno.Modeli su također bili učenici i studenti koji su tu priliku iskoristili da predstave i nose najnovije trendove poznatoga hrvatskog brenda Croata. Predstavili su i suradnju između poduzeća Potomac d.o.o. i finskog Novia Universityja. Naime, preko studenata na razmjeni i stručnoj praksi (program Erasmus) Ruki Zrin uspostavio je suradnju s Novia University of Applied Sciences iz Finske koje našim studentima omogućuje da upoznaju finsko tržište. Studenti planiraju poslovnim partnerima u Finskoj ponuditi Croatine proizvode i tako omogućiti međunarodno poslovanje tomu tradicionalnom hrvatskom brendu. Studenti s Novia Universityja zauzvrat će hrvatskim studentima i tržištu ponuditi finske proizvode.

Iskoristi priliku! Ruki Zrin d.o.o., koji radi u sklopu Visoke škole ‘Nikola Šubić Zrinski’, studentsko je poduzeće u kojem se studenti bave promidžbom i plasiranjem proizvoda na tržište. Potkraj 2012. postalo je suradnik najpoznatijega hrvatskog brenda Croate koji se bavi prodajom i proizvodnjom kravata, marama, košulja i sličnih proizvoda, odnosno poduzeća Potomac. Studenti tako rade na razvoju i međunarodnoj suradnji, uče na praktičnim primjerima i teoriju odmah primjenjuju u praksi te istodobno usavršavaju svoje jezične kompetencije te prezentacijske i prodajne vještine.- Modnom revijom pokušali smo predstaviti hrvatske proizvode koje će naš kolega Karli, student iz Finske na razmjeni na našem fakultetu, pokušati predstaviti na finskom tržištu. Planirali smo napraviti pravi posao i to nam se činilo odličnom prilikom - kaže Ivan Novoselac, student druge godine Visoke škole ‘Nikola Šubić Zrinski’.Franjo Uzelac, također student druge godine, vodio je priredbu i predstavio poduzeće Ruki Zrin. - Riječ je o svojevrsnome studentskom inkubatoru osnovanom u dklopu fakulteta s čijom se pomoći učimo praktičnom radu. Teorijsko znanje stečeno na prijašnjim kolegijima počeli smo sad primjenjivati u praksi. Ta revija također je dio kolegija Integralno upravljanje poduzećem. U projekt planiramo uključiti i studente drugih godina fakulteta. Naravno, planiramo uključiti i studente s drugih fakulteta. Bili smo nedavno i na Tekstilnom fakultetu i ondje predstavili svoju skupinu - kaže Uzelac.

Biznis u školu Za direktoricu Ruki Zrina studenticu Marinu Nikolić revija je bila pokazatelj kako to funkcionira u stvarnom životu. - Svakomu od nas to mnogo znači jer smo uvidjeli kako nije bilo jednostavno sve to organizirati. Iskreno, nadam se da ćemo imati još takvih prilika. Za sada surađujemo s Croatom, ali planiramo i daljnju suradnju s hrvatskim proizvođačima - rekla je Nikolić.Prodekanica za razvoj i međunarodnu suradnju Visoke škole ‘Zrinski’ Martina Ferk zadovoljna je tim projektom i povezanošću Visoke škole s finskim Novia Universityjem. - Osim teorije, koju ovdje uče, studenti provjeravaju svoje znanje primjenjujući ga u pravom biznisu. Jedni smo od rijetkih u Europi uče tako, odnosno puštaju biznis u škole. Kolegij Integralno upravljanje poduzećem organiziram tako da studentima dopuštam da sami osmisle cijeli biznis: od naziva tvrtke do djelatnosti i aktivnosti. Modna revija bila je njihova ideja, ali za njih je još važnije da nauče kako ideju ostvariti u praksi. Kad je riječ o nastavku suradnje s Fincima, naši profesori idu predavati u Finsku pa će nam i oni pomoći u plasmanu, u ovom slučaju Croatinih proizvoda na tamošnjem tržištu. Taj je projekt tek u začetku, ali idućih godina planiramo nastaviti priču. Dakle, neće to biti ponovno modna revija, nego nešto sasvim novo. Bit je u tome da studenti osjete stvaran biznis i da to mogu. To ne bi mgli kad im ne bismo pružili priliku da se okušaju u stvarnom projektu - kaže Martina Ferk. Dodaje da je suradnja s finskim fakultetom upostavljena kad je kao gostujući predavač na Novia Universityju uočila sličnosti u obrazovanju pa su se dogovorili spojiti drugu godinu fakulteta. - Odlučili smo spojiti njihovu i našu drugu godinu tako da studentima damo jednak zadatak: plasirati svoj proizvod na strano tržište. Oni su zatim izradili strategiju, poslovni, financijski i marketinški plan. U sklopu potonjega odlučili su se za modnu reviju kao jedan od oblika promidžbe Croatinih proizvoda. Finski studenti vidjeli su to i tu snimku prikazali je na svom fakultetu - govori Ferk.

Uči uz rad Ivana Mišević, asistentica prodaje u Croati, kaže da se tako namjeravaju približiti mlađoj populaciji. 

- Ponajprije smo ciljali na maturante i studente koji će jednog dana biti poslovni ljudi i nositi kravate i odjela u svakodnevnom životu. To nam je i dobar način da ispitamo finsko tržište. Kravata potječe iz Hrvatske, to je poznato, stoga će biti zanimljivo kako će ondje prihvatiti naše proizvode. U Finskoj još nemamo tržište, zato je to još jedna dobra prilika za ispipavanje terena - kaže Ivana Mišević.Predsjednik Upravnog vijeća Zrinski Vitomir Tafra kaže da je suradnja s Croatom u tom slučaju bila potrebna kako bi studenti u ranoj fazi studiranja naučili sve uz rad, u konkretnoj situaciji, ne simuliranoj.

26. travanj 2024 19:43