Korona i biznis
09. travanj 2015.

Studija otkriva što je ključno za uspjeh na razgovoru za posao

lider.media
lider.media

Unatoč činjenici da se svijet rada mijenja i da ljudi sve češće pronalaze poslove preko, primjerice, društvenih mreža, većina nas će svejedno morati proći kroz klasičan postupak selekcije kandidata, što uključuje i razgovor za posao.

Za mnoge je to iznimno stresno iskustvo, što nas može omesti u procesu. Nova studija Sveučilišta Guelph otkriva neke naputke vezano uz minimiziranje stresa i pripremu za intervju za posao. Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of Business and Psychology, objašnjava kako je za uspjeh na razgovoru za posao ključno da se trudite biti prijateljski raspoloženi, ugodni i puni pouzdanja. Drugim riječima umjesto stresa zbog potencijalnih pitanja, to je ono na što se trebamo koncentrirati.

Studija otkriva kako stres ugrožava našu izvedbu, a zbog toga ne pate samo oni koji zbog toga ne uspijevaju pronaći posao, već i poslodavci koji tako propuštaju izvrsne zaposlenike.

Ova studija je prva koja koristi skalu anksioznosti unutar intervjua da bi izmjerila kako se ponašaju kandidati i kako poslodavci percipiraju to ponašanje. Svaki intervju je sniman i transkribiran. U obzir su uzete i ocjene, odnosno dojmovi poslodavaca.

Posebna pozornost posvećena je tome kako poslodavci reagiraju na specifična ponašanja kao što su vrpoljenje, namještanje odjeće ili izbjegavanje kontakta očima s poslodavcem. Istraživanje je isto tako otkrilo kako je brzina kojom govorimo također indikator nervoze i obje strane su to prepoznale kao stvaran signal. Što sporije govorimo, sve manje djelujemo nervoznima. Pokazalo se kako kandidati koju su odašiljali znakove nervoze obično nisu bili izabrani.

Dakle, poruka je jasna. Ukoliko uskoro imate neki razgovor za posao, poradite na svladavanju nervoze i tako si povećajte šanse za zaposlenjem.