Znanja
StoryEditor

Šuška se o dozvoljenom uvozu genetski modificirane sojine sačme

02. Svibanj 2013.

Već je proteklog tjedna cijena novog urod kukuruza i sojinog zrna počela rasti što se nažalost nastavilo i ovoga tjedna. Glavni razlog je potražnja Kine za žetvom iz 2013.godine.

Situacija oko izvoza u Brazilu nastavlja utjecati na cijene starog uroda koje su enormno visoke, stoga kupci moraju što prije pokriti svoje potrebe iz ograničene ponude robe iz SAD-a. Cijena sojine sačme u zadnjih 10-tak dana porasla je cca.40 usd/st što iznosi 0,25 lp/kg. Očekuje se snažan pad cijena čim Brazil ‘posloži‘ svoju isporuku, te čim se ispostavi da postoje manje narudžbi, a više isporuke.Mnogi kupci su se prebacili trgovinu robom iz SAD-a što će dodatno utjecati na pad cijene robe iz Brazila. Trenutno se ne očekuju nove isporuke robe iz Argentine jer farmeri ne žele prodati sojino zrno. Radi navedenog Argentina ne može izvoziti sojinu sačmu na nivou na kojem to inače čini.

Sadnja kukuruza u SAD-u je ispod prosjeka što prema stručnjacima neće imati nikakvih posljedica na kasniji urod. Mnogi očekuju pad cijene od USD 25 m/t ako vremenske prilike za vrijeme sijanja budu povoljne. Istovremeno razlika u cijeni između starog i novog uroda iznosi USD 40 m/t.Nastavno na probleme na rijeci Mississippi izvozne cijene za sve nusproizvode kukuruza otišle su prema gore. Također postoje pitanja oko utjecaja ptičje gripe u Kini na izvozne poslove, te manjak potražnje sa kineske strane.

Na hrvatskom tržištu šuška se o dozvoljenom uvozu genetski modificirane sojine sačme u Hrvatsku nakon ulaska u Europsku Uniju 1.srpnja 2013. Prema dobivenim informacijama biti će dozvoljen uvoz GMO robe uz deklariranje iste. Ovim potezom hrvatski potrošači i proizvođači konačno bi imali istu startnu poziciju, te bili izjednačeni sa svojim konkurentima što do sada nije bio slučaj.Naknadno će se znati što će još biti potrebno za uvoz navedene robe. GMO free roba će nam i dalje biti dostupna i to iz luke Koper, što krajnjim potrošačima daje mogućnost odluke i odabira komponente koju će koristiti za ishranu stoke.

Trenutačno je u luci Rijeka na raspolaganju indijska, gmo free, sojina sačma nakon koje se očekuje istovar gmo robe. Robe nikako ne mogu biti u kontaktu stoga je nemoguće skladišti i gmo free i gmo robu u silosima luke Rijeka. Kako je gmo free roba iste proteinske vrijednosti kao i gmo roba, te istovremeno skuplja i do 80 usd/t rijetko koji proizvođač će inzistirati na gmo free sojinoj sačmi.

19. travanj 2024 17:39