Znanja
StoryEditor

Sve cijene u porastu, čeka se korekcija

06. Studeni 2014.

Bilo je prilično teško prošlog tjedna pronaći bilo koju robu na burzi čija je cijena padala. Sve su cijene bile u porastu: kukuruz 10 usd/t, sojino zrno 10-12 usd/t, sojina sačma 40 usd/t za isporuku u 2014.godini, a 30 usd/t za isporuku početkom 2015.godine. Čak je i cijena pšenice porasla jer su svi istovremeno željeli kupovati.

Većina stručnjaka smatra da je cijena kukuruza porasla radi porasta cijene sojinog zrna. Drugi pak smatraju da odgoda žetve u nekim područjima gura cijene kukuruza uzbrdo . Također, zabrinutost radi vremenskih prilika u Južnoj Americi doprinijela je porastu cijena. Većina stručnjaka se slaže da će se ovoga tjedna cijene kukuruza ponovno korigirati tj. pasti jer trenutačno ne postoji razlog radi kojeg bi dodatan porast bio moguć.

Američka žetva zaostaje no uhvatiti će korak vrlo brzo i ukupan urod će biti ogroman . Jedino što bi moglo utjecati na porast cijena su problematične vremenske prilike u Južnoj Americi i nepovoljno vrijeme u Americi koje onemogućava završetak žetve.

Tržište je trenutačno na nivou na kojem i treba biti sa oscilacijama od +/- 10 usd/t do novih događanja u Brazilu i Argentini.

Iako su cijene sojine sačme i sojinog zrna divljale proteklog tjedna nije postojalo razloga za takve skokove. Cijene su počele divljati u drugoj polovici listopada kada su svi držali kratke pozicije i počeli ih pokrivati i ubirati profit. Pokrivanje kratkih pozicija tjera cijene prema gore. No kada je većina kratkih pozicija bila pokrivena fondovi su odlučili ići na duge pozicije što je dodatno potaklo porast cijena.

Suočeni smo sa visokim cijenama sojinog zrna i ogromnim urodom što nema previše smisla za trenutačne isporuke i za dugoročne isporuke. Kada problemi sa logistikom budu riješeni cijene sojine sačme i zrna trebale bi popustiti i postati razumnije.

Kako se završetak žetve sojinog zrna u Americi bliži kraju, započinje nova avantura za tržište u Južnoj Americi.

IFFO konferencija održala se prošlog tjedna u Vancouver-u stoga je aktivnost u prodaji i izvozu ribljeg brašna bila vrlo niska. Govornici su izrazili zabrinutost oko isporuke peruanskog ribljeg brašna i efekta na svjetska tržišta.

Cijene ribljeg brašna pokazuju širok raspon varijacija. Cijene europskog ribljeg brašna porasle čim se potražnja sa peruanskog ribljeg brašna prebacila na europsko. Jedini problem je što isporuke ne mogu biti tako velike kao isporuke iz Čilea ili Perua . U slučaju da potražnja u Aziji poraste cijene europskog ribljeg brašna će dodatno porasti posebice jer je ponuda ograničena.

22. travanj 2024 23:13