Znanja
StoryEditor

Sveučilišna tvrtka koja će promijeniti odnos prema hrani

23. Srpanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Sveučilište u Zagrebu uskoro dobiva svoju drugu razvojnu tvrtku (spin-off), a njezino će sjedište biti na Veterinarskom fakultetu. Naime, Senat Sveučilišta u Zagrebu na izvanrednoj je sjednici 30. lipnja 2015. prihvatio prijedlog za osnivanje spin-off tvrtke HighTechVets u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu i Veterinarskoga fakulteta, čime su ispunili obveze preuzete potpisivanjem ugovora 10. veljače 2013. o projektu ‘HighTechVets‘ između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

‘Znanstvenici s Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom planiraju primjenom novih tehnologija promijeniti način rada veterinarske struke. Stvarnu korist od projekta imat će potrošači, proizvođači i prerađivači hrane te znanstvenici, odnosno svi sudionici u lancu prehrane‘, priopćili su sa Sveučilišta u Zagrebu.

Sredstva iz fondova EU Prof. dr. sc. Nenad Turk, prodekan za poslovanje na Veterinarskom fakultetu, kaže da je zadaća tvrtke HighTechVets u osnivanju transfer sofisticiranih tehnoloških proizvoda prema tržištu, a koji su proizašli iz trogodišnjega znanstvenoistraživačkog projekta ‘HighTechVets netom‘ završenog na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. – Projekt ‘HighTechVets‘ financiran je sredstvima EU, s više od pola milijuna eura. Tijekom projekta inovirani su i razvijeni visokotehnološki proizvodi za izravan pristup i praćenje raznim bazama podataka u veterinarstvu, a krajnji su korisnici doktori veterinarske medicine koji se njima mogu koristiti u terenskom radu. Da bi takvi proizvodi ugledali svjetlo novih tržišta, nastavlja, nužno je bilo osnovati spin-off tvrtku koja bi se bavila distribucijom tih proizvoda te njihovim usavršavanjem i nadgradnjom – objašnjava Turk.

Novi proizvodi Iako je primarni cilj proizvode ponuditi najprije na hrvatskom tržištu, profesor Turk kaže da bi se oni vrlo lako mogli naći i na tržištu zemalja u okružju, a i šire. Štoviše, nadaju se da ćemo u skoroj budućnosti biti u mogućnosti putem ove spin-off tvrtke transferirati nove ideje i proizvode prema tržištu i tako pridonijeti akademskom poduzetništvu.Ovim jedinstvenim europskim projektom u Hrvatskoj bi se uspostavila iznimno djelotvorna veterinarska platforma i sustav praćenja i uzbunjivanja pri pojavi opasnih bolesti. Time bi se postavili novi standardi, a hrvatska veterinarska struka učinila prepoznatljivom u Europi i svijetu. Veterinarska platforma za veću transparentnost i konkurentnost vrijedna je više od pola milijuna eura, a na njoj surađuju znanstvenici Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga veterinarskoga instituta uz potporu Hrvatske veterinarske komore, Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinarstvo, Hrvatske poljoprivredne agencije te Međunarodne udruge za praćenje proizvodnje životinja (ICAR – International Committee for Animal Recording).

Druga tvrtka Cilj je poslovnoga pothvata proširiti uporabu sustava VetDiary, koji je rezultat rada na znanstvenom projektu, na što veći broj veterinara u Hrvatskoj, a u budućnosti i na zemlje u regiji. To je druga spin-off tvrtka Sveučilišta u Zagrebu. Potkraj prošle godine svečano je potpisan društveni ugovor između Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije kojim se osniva spin-off tvrtka CoTech – Comprehensive Water Technology. Tvrtka je u vlasništvu Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i Sveučilišta u Zagrebu, a njezina je djelatnost vezana uz obradu vode za piće i otpadne vode, što uključuje fizikalno-kemijsku analizu voda, razvoj novih tehnologija, projektiranje te nadzor i puštanje u pogon postrojenja za obradu voda, kao i ispitivanje kakvoće vode te gospodarenje vodama.

24. travanj 2024 00:41