Znanja
StoryEditor

Tko bi pomislio da će cijena nafte biti niža od cijene izvorske vode?

29. Siječanj 2016.

U proteklih nekoliko dana na valutnom tržištu američki dolar i japanski jen su prestali jačati što govori kako se situacija stabilizirala po pitanju gospodarstva, te su navedene valute pale 1-2% u odnosu na većinu ostalih valuta.

Prošlog je tjedna guverner Europske centrale banke, Mario Draghi, najavio razgovore o eventualnom popuštanju monetarne politike u sklopu eurozone te bi na taj način zaustavio daljnje jačanje eura koji se u posljednje vrijeme iznenađujuće dobro držao obzirom na paniku koja je zavladala tržištima.

Nakon ove vijesti euro je odmah počeo slabjeti, te je za očekivati nastavak istog trenda tokom narednih mjeseci.

Tko bi pomislio da će cijena nafte biti jeftinija od cijene izvorske vode?! Prema jednostavnoj računici lako je uvidjeti da cijena litre vode iznosi oko 10 kn dok cijena litre sirove nafte iznosi oko 2 kn. Samo u 2015.godini cijena je pala za nevjerojatnih 27% dok je od početka 2016.godine pala za dodatnih 12%.

Za visoku cijenu vode postoje opravdani ekonomski razlozi, a razlozi za pad cijena nafte su jednostavno prezasićenost tržišta no stručnjaci smatraju da pad ispod trenutačnih razina nije realno za očekivati.

Na globalnom tržištu žitarica i dalje se ništa bitno nije promijenilo. Cijene svih roba su i dalje izrazito povoljne, a nestašicu roba već dugo nismo osjetili. Tako je krajem prošlog tjedna u Koper stigao brod sa 50 000 t sojine sačme, drugi je u istu luku sa približnom količinom stigao jučer , dok se u našoj Rijeci istovaruje u silose dodatnih 12 000 t sojine sačme. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i da će nova sezona što prije krenuti kako bi se skladišta i silosi počeli prazniti.

25. travanj 2024 11:42