Znanja
StoryEditor

‘Tko bolje i na vrijeme shvati promjene i prilagodi im se, ima veće šanse za uspjeh‘

13. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U Opatiji je otvorena šesta Combisova konferencija s glavnom temom Vizija. Budućnost. Tehnologija. Iako sunce nije obasjalo Opatiju s otvaranja konferencije odaslani su pozitivni tonovi oko očekivanja u informatičkoj industriji.

Glavni naglasak na predavanju, ali i kroz radionice stavljen je na ‘cloud‘ rješenja. Cilj ovogodišnje konferencije je ukazati na potrebu promišljanja kako poslovanje povezati s nadolazećim tehnološkim trendovima.- Primjetna je nezaustavljiva integracija i prodiranje ICT tehnologije u sve druge industrije, gospodarske grane, u medicinu, biologiju, genetiku, poljoprivredu, prehrambenu industriju, školstvo, zdravstvo, energetiku, ali i generalno u svakodnevni život. To znači da će definitivno doći do promjene svijeta kakvog poznajemo. Tko bolje i na vrijeme shvati nadolazeće promjene i prilagodi im se, ima veće šanse za uspjeh – izjavio je Ivan Gabrić, predsjednik Uprave Combisa.

- Budućnost kakvom je mi vidimo jest i naša vizija – biti lider u osobnom i poslovnom povezivanju. Cilj nam je pomoći bržem napretku društva u cjelini putem komunikacijskih tehnologija i biti najbolji za naše korisnike, zaposlenike, partnere, zajednicu u kojoj živimo. Na putu prema ostvarenju takve vizije idemo velikim koracima, što pokazuju naše usluge koje smo recentno predstavljali, a koje su temelj budućeg razvoja – istaknula Irena Jolić Šimović, članica Uprave Hrvatskog telekoma. Sve više u društvu se koriste mogućnosti cloud rješenja. Kako je istaknuto na otvaranju još uvijek postoji otpor prema njima, ali kao i s ostalom tehnologijom treba proći vremena da se prihvati u svakodnevnom životu. 

- Do kraja ovog desetljeća skoro 50 posto IT usluga koje će koristiti privatni i javni sektor bit će isporučene kroz računalni oblak. Taj potencijal da pristupamo uslugama s bilo kojeg mjesta otvara bezgranične mogućnosti. HP sa svojim konceptom konvergentnog oblaka pomaže korisnicima da stvore optimalnu kombinaciju tradicionalnog IT-a, privatnog oblaka i javnog oblaka, dovoljno fleksibilnu da korisnici mogu razviti IT strategiju koja omogućava transformaciju u oblak bez prekida korištenja postojećih servisa. Upravo takav pristup primjeni IT-a korisnicima omogućava povećanje vlastite konkurentnosti na tržištu – istaknuo je Boris Bauk, direktor HP.Tijekom otvaranja moglo se čuti da su u istraživanju IBM-a izvršni direktori po prvi put identificirali tehnologiju kao najvažniji vanjski faktor koji utječe na njihove organizacije. Veliki problem koji muči sve koji koriste računala je sigurnost. Sadašnja razina nije dovoljna istaknuto je.

- Budućnost zahtijeva inovaciju. Zadaća nove generacije vatrozida je proširiti sigurnost na sav mrežni promet te osigurati zaštitu ne samo na razini web i e-mail prometa, već je primijeniti na sve aplikacije koje se danas koriste – izjavio je Achim Kraus, iz Palo Alto Networksa, tvrtke specijalizirane za sigurnost mrežnog prometa.Najveći problem trenutno osim sigurnosti je i cijena servera za oblake, a kako će vrijeme odmicati onda će i cijena padati. Prema predviđanjima do 2015. količina globlanih podataka narast će do 6000 egzabajta. Tijekom poslijepodneva održane su mnoge zanimljive radionice i predavanja na kojima su prezentirana rješenja na praktičnim primjerima. Konferencija se nastavlja u petak s novim setom primjera i predavanja na temu budućnosti ICT-a.

18. travanj 2024 21:34