Znanja
StoryEditor

Tko su prosječni kupci na internetu i što ih zanima?

30. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Prvi portal za kupovinu proizvoda i usluga namijenjen prvenstveno malom i srednjem poduzetništvu, BizDil.hr, proveo je istraživanje o kupovnim navikama Hrvata na internetu.

Istraživanje je pokazalo kako 91 posto ispitanika ponekad ili redovito obavlja kupnju putem interneta, i to većinom u privatne, a ne u poslovne svrhe. Najčešći internetski kupac je žena, a može se zaključiti kako one lakše i brže donose odluku kod internetske kupovine. Iako velika većina ispitanika koji žive u gradovima kupuje online, njih 93 posto, ni stanovnici manjih mjesta ne zaostaju. Čak 86 posto ispitanika iz manjih mjesta izjasnilo se kako prakticira online kupnju.

Istraživanje je pokazalo kako su prosječni domaći šopingoholičari u 45 posto slučajeva samci, dok je nešto manje roditelja s malom djecom koji internetskom trgovinom štede vrijeme prilikom kupovine. Malo više od trećine (34 posto) kupuje svakih nekoliko mjeseci, dok malo manje od trećine (26 posto) kupuje jednom mjesečno. Također, čak 38 posto ispitanika nije spremno izdvojiti za svoje online navike više od 500 kuna, dok trećina ispitanika priznaje kako su spremni potrošiti maksimalno tisuću kuna. Onih kojima iznosi nisu bitni je najmanje – tek 14 posto.

Najviše kupuju stalnozaposleni s prosječnim primanjima do pet tisuća kuna, te mladi koji nemaju značajna vlastita primanja. - Istraživanje se uvelike poklapa sa iskustvenim doživljajima korisnika interneta. Online kupovina je kod nas uglavnom orijentirana na traženje povoljnih ponuda i najisplativijih usluga. S obzirom na gospodarsko stanje u zemlji, takvo je razborito ponašanje sasvim opravdano - naglasio je Slavko Gazić, osnivač i pokretač portala BizDil.hr.

Što se tiče načina plaćanja, podjednako se koriste plaćanja PayPalom, pouzećem, kreditnim karticama ili općom uplatnicom. Po kategorijama robe u on-line kupnji najzastupljenija je odjeća (34 posto) i tehnička oprema poput računala i TV foto opreme (33 posto ispitanika). Relativno visoko mjesto, sa udjelom preko 15 posto ispitanika koji ih kupuju putem Interneta, imaju sljedeće kategorije proizvoda: mobilni uređaji, izdavaštvo, zabava i igre, nakit, obuća, proizvodi za zdravlje i ljepotu, kolektivna kupnja, sportska oprema.

25. travanj 2024 20:49