Znanja

Tračerica: Pusti priču, važne su cipele

Autor sbabic1

Serija ‘Seks i grad’ nula je za ‘Tračericu’. Ono, nula, ništa, ‘zero’… Naravno, pritom ne mislim na sadržaj, ne mislim na pronicljive dijaloge i strukturu radnje, nego isključivo na iskorištavanje blagodati modne industrije i ostalih ‘lajfstajl’ brendova koji su se tako divno uklopili u beskrajno trakavičaste avanture sad mladih studenata elitnih njujorških sveučilišta.

‘Tračerica’ iliti ‘Gossip Girl’ sa svojim se poznatim pozdravom ‘xoxo’ od početka prikazivanja 2007. do danas pretvorila u jednu od najplodnijih koka za ubiranje oglašivačkih novaca, i to dijelom zahvaljujući internetu na kojemu zajednice modnih žrtava i trendsetera pomno prate svaki korak junakinja Serene i Blair. Dobro, možda je bolje reći svaku cipelu u kojima gaze spomenute junakinje, jer epizode se analiziraju kroz prizmu odjevnih predmeta, a ne sapuničarske zaplete. Upravo taj dobrovoljni angažman ljubitelja mode diže ‘Tračericu’ na posve novu razinu od ‘Seksa i grada’. Naime, potonja je serija od manolica napravila mračni predmet želje svake gospođe, ali tek su posljednje sezone dospjele na modne blogove te tako poboljšale promidžbu reklamiranih brendova.

U ‘Tračerici’ je situacija bila takva da se taj trendseterski element prepoznao od prvog dana emitiranja. Ciljana je skupina idealna s marketinškog aspekta, bolja nego što je bila u seriji koja je pratila ljubavne avanture žena u tridesetima. Naime, s obzirom na to da su gledateljice ‘Tračerice’ mahom djevojke u dobi junakinja, dakle koje tek kroče u svijet i još maštaju o svijetu luksuza, serija je idealna za formiranje njihova ukusa, upoznavanje s modnim brendovima za kojima možda sad pate, ali će ih kupiti čim im se pruži prilika.

Stil bogatih studenata Međutim, osim što uspijeva odgajati nove potrošače, prate je, htjele to priznati ili ne, i žene odrasle na kultnim serijama poput ‘Beverly Hillsa’ ili ‘Merlose Placea’ koje danas imaju novac (ili bar slobodu odluke) da kupe stvari koje vide na televiziji. One ništa manje ne sline za stajlinzima junakinja, bilo da je riječ o Sereninu eklektičnom stilu, eleganciji njezine majke Lilliy bilo o retro glamuru koji sjajno nosi mlada Blair.
Prije četiri godine, nedugo nakon prvog prikazivanja, s utjecajem ‘Tračerice’ na modnu scenu pozabavio se i New york Times koji je zaključio da je, unatoč ne tako visokoj gledanosti (serija tada nije obarala rekorde), neizbježan njezin utjecaj na popularnu kulturu mladih, njihove ukuse i želje. ‘Trendspotter’ iz Stylesighta čak ga je nazvao najvećim u usporedbi s dosadašnjim, nazovimo ih tako, ‘lifestyle’ serijama’. One zapravo oživljavaju modu s pista, pa su tako modernim učinile blejzere, školske uniforme s luksuznim modernim dodacima, ukrase za kosu, dokoljenke i debele pulovere…

‘Tračerica’ je, piše New York Times, nadahnula i pojedine dizajnere poput, primjerice, Stefana Greenspana čija se linija za mlade prodaje u Macyju, Dillardsu i Bloomingdale’su. On je izjavio da je upravo zbog tih elitnih studenata u svoju liniju odjeće uveo prevelike pulovere i košulje sa zlatnim dugmadima te da mu se sviđa taj ‘školski’ stil (odore s lubutankama) koje je na mala vrata serija uvela u ormare američkih tinejdžerica dubljeg džepa. Upravo one hodočaste internetskim stranicama koje donose analize stila i omogućuju online kupnju pojedinih komada.

Raj za skupe brendove Iako ta stranica trenutačno nije dostupna, producenti serije objasnili su ekipi iz New York Timesa da im je jedan od sjajnih poteza bio na službene stranice staviti opciju online šopinga odjeće koja bi se rasprodala još dok traje epizoda. Upravo je zbog toga poduzetničkog pothvata ‘Tračerica’ drukčija od drugih serija. Dakle, tvrtke koje odluče uložiti milijune u ‘product placement’ mogu brzo i jednostavno doznati koliko se njihovo ulaganje isplatilo, i to prema broju prodanih primjeraka pojedinih proizvoda.

No ‘Tračerica’ nije samo dušu dala za podvaljivanje ‘fashion’ brendova nego i lepeze luksuznih proizvoda, bez obzira na to je li riječ o magazinima, dizajnerima, restoranima ili nakitu. U jednoj od epizoda, emitiranoj na Valentinovo, isprsio se brend Cartier, a plave kutijice Tiffany&Co.-a bile jedne od glavnih dekoracija na zaručničkoj zabavi iznenađenja koju je priredio jedan od junaka serije. Jedna je junakinja cijelu epizodu surfala online trgovinom Gilt Groupea, njujorški hotel Empire središnje je mjesto mnogih zabava, a Chanel, Bergdorf Goodman i Henri Bendel nekoliko su se puta pojavili kao omiljena šoping-odredišta junakinja. Ni to, naravno, nije sve. S obzirom na to da se u gotovo svakoj epizodi ‘Tračerice’ održava luksuzna zabava, brendovi imaju priliku postati njihovi sponzori i stvarne osobe iz visokog društva nastupiti u seriji u cameo-ulogama.

Uloga i za modne časopise Prošli je tjedan jednu od zabava priredio magazin W koji je, čini se platio pozamašnu svotu da ta redakcija postane mjesto na kojem Queen B, odnosno Blair Waldorf, stječe svoje prvo radno iskustvo. Osim W-a u seriji se pojavljuje InStyle, pa čak i veliki Vogue. Uopće se ne treba čuditi ako do kraja snimanja ne ‘obrade’ sve ‘lifestyle’ časopise koji se žele brendirati kao idealan sadržaj za intelektualne snobove kakvim se, uostalom, prikazuju i glavni junaci. U svakom slučaju, ‘Tračerica’ je samo dokaz koliko Zapad rado prihvaća koncept brendiranja sadržaja ili, ako hoćete, uporabe brendova kao sredstva za prenošenje životnog stila junaka.

U toj sapunici na koju su se ‘navukle’ i domaće gledateljice priča je jednako važna kao i cipela koju nosi Blair Waldorf, a s obzirom na to da to načelo slijede i neki drugi naslovi poput Cliquea ili A-Lista, čini se da su američki producenti pronašli pravu zlatnu koku. E sad, kako to utječe na mladež kojoj se tako neposredno nameće luksuzan životni stil, posve je druga tema. Možemo zaključiti da su brendovi u suradnji s televizijskim producentima uspjeli napraviti nešto što im itekako ide u korist. Xoxo, Tračerica.

Komentari