Znanja
StoryEditor

Treća generacija stranih studenata na razmjeni u Vern’u

02. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Veleučilište Vern’ u programu razmjene studenata Erasmus sudjeluje od akademske godine 2011/2012. kada je prva generacija stranih studenta od listopada do veljače slušala predavanja hrvatskih profesora.

Studenti koji su 2013. u listopadu došli na razmjenu sada su na polovini svojeg studiranja na Vern’u i puni su dojmova o studiranju i životu u Hrvatskoj. Svi su složni da se sustav predavanja na Vern’u prilično razlikuje od onoga u njihovim zemljama, a posebno im se sviđa komunikacija s profesorima i opuštenost na predavanjima. Ipak, ističu da znanje koje dobivaju u Hrvatskoj nimalo ne zaostaje za njihovim i da kvaliteta kolegija ne zaostaje za drugim europskim sveučilištima. Razlozi odabira zagrebačkog veleučilišta različiti su, a mnogi su za Vern’ čuli tek kada su ga vidjeli na popisu svojih fakulteta kao potencijalnu školu u inozemstvu na kojoj mogu odraditi program Erasmus.

- Nisam pogriješila ni u jednom trenutku. Na Vern’u smo odlično prihvaćeni, profesori su iznimno susretljivi, a i grad je odličan za život. Predavanja su jako zanimljiva i dobro su koncipirana, tako da ih možemo lakše pratiti. Kada usporedim obrazovanje u Litvi i Hrvatskoj, nema velike razlike - objasnila je Marta Vaitekunaite.

Na engleskom ili hrvatskom I na Vern’u su zadovoljni kako program Erasmus djeluje kod njih. Osim u Zagrebu studente ugošćuju na Visu na ljetnoj školi. Ugostili su studente iz Francuske, Litve, Njemačke, Austrije, Češke, Slovenije, Poljske i Finske, a nadaju se širenju programa.

- Jako smo zadovoljni provedbom programa Erasmus na Veleučilištu Vern’ jer potiče mobilnost stranih, ali i naših studenata te međusobnu i međuinstitucionalnu razmjenu znanja i vještina, što pridonosi razvoju mladih, širenju njihove perspektive. Provedba Erasmusa dodatno je naglasila našu posvećenost afirmaciji i razvoju Vern’a kao europskoga visokog učilišta, koje uspješno implementira sadržajno i administrativno zahtjevne europske programe. Budući da Erasmus pridonosi razvoju i rastu europskih ideja i vrijednosti, i dalje ćemo poticati i promovirati takve oblike mobilnosti - rekla je Aida Liha Matejiček, prodekanica za međunarodnu suradnju i cjeloživotno obrazovanje.Neki su studenti prije dolaska odradili intenzivan tečaj hrvatskog, ali ipak predavanja prate na engleskom jeziku. Iznimka je Čehinja Karolina Bilanova, koja se ustvari vratila u svoju domovinu nakon 20 godina. Iskoristila je mogućnost koja joj se pružila da poboljša znanje jezika i dodatno se usavrši.- Radim u uredu Hrvatske turističke zajednice i hrvatski mi treba. Ovo je bila odlična prilika da spojim dvije stvari u jednu - da popravim jezik i dodatno se obrazujem. Meni je mnogo lakše nego drugim studentima jer mogu pratiti predavanja na hrvatskom. Smatram da treba poticati studente na mobilnost jer na taj način šire obzore i stječu kontakte koji će im dalje trebati u životu - dodala je Bilanova.

Vrijedni kontakti Upravo je razmjena iskustava i kontakata bio jedan od razloga da Austrijanac Reinhard Vytlacil odabere Vern’. Blizina domovini bila mu je jedna od ključnih stvari prilikom donošenja odluke. Kao i ostali, iznimno je sretan što je odabrao Vern’.

- Osim odličnih predavanja i profesora impresioniralo me što su svi iznimno komunikativni i što smo ostvarili i mnogo kontakata u realnom sektoru. Pomogli su mi da posjetim nekoliko hrvatskih kompanija i upoznam se s njihovim modelom rada. To će mi koristiti u vlastitoj tvrtki, a nadam se da ću dobro iskoristiti kontakte koje sam stekao. Osim toga popravio sam svoj engleski i naučio malo hrvatskog. Nikad ne znaš kada će ti zatrebati - rekao je Vytlacil. Vern’ već treću godinu sudjeluje u programu Erasmus, a svake godine pokušavaju ugostiti sve više studenata. I prodekanica je svjesna važnosti studentske mobilnosti.- Broj dolaznih studenata kontinuirano raste iz semestra u semestar. Cilj nam je povećati broj dolaznih, ali i odlaznih studenata, te jačati međunarodnu međuinstitucionalnu suradnju. Osim studenata sve češće ugošćujemo i predavače sa stranih partnerskih institucija, a cilj nam je povećati mobilnost i u tom segmentu - istaknula je Liha Matejiček.

Nova povelja Prema europskoj praksi, jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete visokoobrazovne institucije jest njena međunarodna suradnja i funkcioniranje u svim segmentima: administrativnom, nastavnom i razmjenskom. Takav trend nastavit će se i dalje, pri čemu će stupanj internacionalizacije institucije biti ključni pokazatelj njene otvorenosti, transparentnosti i suvremenosti.

- S obzirom na europsku perspektivu Hrvatske, u strategiju Veleučilišta Vern’ ugradili smo europske smjernice u području visokog obrazovanja te istaknuli važnost programa mobilnosti. Čim se otvorila mogućnost za sudjelovanje u takvim programima, aplicirali smo za Povelju Erasmus, temeljni dokument koji omogućuje sudjelovanje u programu i propisuje načela sudjelovanja u okviru Erasmusa. Nedavno smo dobili i novu povelju, koja vrijedi za razdoblje od 2014. do 2020. godine - napomenula je Liha Matejiček.I studenti koji su na razmjeni shvaćaju važnost studentske mobilnosti. Nadja Spermann izabrala je Zagreb iz dva razloga. Htjela je otići na razmjenu bez svojih kolega u potpuno novo društvo, a u Hrvatskoj joj je obitelj dečka. To ju je privuklo i na pola ‘mandata’ zadovoljna je svojom odlukom.- Za razliku od onih u Njemačkoj, kolegiji su lakši, ali mnogo zanimljiviji. Ima interakcije s profesorima i prednost je što se radi u malim grupama. Velika prednost za strane studente je što i ljudi u gradu znaju engleski i lagano nam se sporazumijevati. Isto tako na fakultetu su nam spremni pomoć u svakom trenutku u vezi sa svim našim problemima. Poruka je svima da iskoriste prilike koje Erasmus nudi i da provedu jedan semestar u drugoj državi - zaključila je Spermann.

19. travanj 2024 07:55