Znanja
StoryEditor

Trend je pad cijena žitarica

07. Studeni 2013.

Proteklog su tjedna cijene svih žitarica na Chicago Mercantile Exchange-u imale trend pada. Bilo je nemoguće pronaći i jednu cijenu robe u cijelom SAD-u koja je prošlog tjedna porasla.

Cijene kukuruza su pale za 5 usd/mt, te je za očekivati da će se i dalje cijene kretati +/- 5 usd/mt sve do objavljivanja novog USDA izvještaja koji se očekuje krajem ovog tjedna.

Stručnjaci očekuju da će USDA povisiti prinos kukuruza za 2013.godinu ,te cjelokupnu svjetsku proizvodnju sada kada je situacija sa sušom u Argentini prebrođena.Trenutačno sve izgleda odlično za početak usjeva u Argentini.

Situacija oko žetve u Ukrajini se ne odvija kako je bilo za očekivati jer 65% površina nije još obrađeno. Zimski vremenski uvjeti su pred vratima, stoga postoji bojazan da sve površine neće biti požnjete prije prvog snijega. Ukoliko se ove prognoze i ostvare opskrba kukuruza sa Crnog mora u naredna tri mjeseca biti će puno manja što će prouzročiti potražnju za izvozom američkog kukuruza u sjevernu Afriku.

U očekivanju novog USDA izvještaja, stručnjaci smatraju da nema razloga za porast cijene kukuruza. Pred nama je razdoblje niskih cijena navedene robe.

Osim cijena kukuruza, cijene sojinog zrna i sojine sačme su također bilježile značajniji pad.Stručnjaci od USDA izvještaja očekuju pozitivne brojke koje bi natjerale cijene u daljnju korekciju tj. u daljnji pad. Ovih dana farmeri bi trebali izaći sa brojkama od 90% odrađene žetve što je i za očekivati sve dok im vremenske prilike idu u prilog.

19. travanj 2024 12:53